Miért jó hordozni?
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti

OLVASNIVALÓ

Babahordozás és egészség

A hordozós közösségek, hordozós klubok jelentősége

 

/Saját élmények, tapasztalatok alapján/

 

 

 

Készítette: Rosta Katalin, 2017. szeptember

 

 

Napjainkban a babahordozás egyre elterjedtebb, szinte divattá vált; ám továbbra is számos tévhit, információ jut el a szülőkhöz a témában. A hordozós klubok lehetőséget adnak rá, hogy az anyukák és apukák szakértők segítségével ismerkedhessenek meg a hordozás világával. A hordozási tanácsadók, a gyakorlott hordozós anyukák hétről-hétre segítenek a szülőknek eligazodni a számtalan eszköz között, segítenek a hordozók helyes használatában. De vajon tényleg „csak” ennyiről szól egy hordozós klub?

 

 

Hogy mit jelent számomra a babahordozás? Hogyan ismerkedtem meg a hordozás csodálatos világával? Hogyan hoztam meg döntésemet, hogy hordozási tanácsadóvá váljak? Mit adott nekem a helyi hordozós közösség? Mit gondolok arról, más anyukáknak mit adhat a hordozás, a babahordozó klubok? A következőkben ezekre a kérdésekre gyűjtöm össze a válaszokat.

 

Történetem 2015. márciusáig nyúlik vissza, amikor is megszületett a kisfiam. Születése előtt nem készültem a hordozásra, sőt! Nem értettem, hogy a szülők miért hordozzák babáikat, kisgyermekeiket. Miután megszületett a kisfiam, rájöttem. Az élet úgy hozta, hogy néhány héttel a születése után minden sétánk sírásba torkollott, tehát alternatívát kellett keresnünk, hogy átvészeljük ezt az időszakot. Nem alternatív megoldást találtam, hanem egy életformát, szabadságot, egyensúlyt, nyugalmat – a hordozást.

 

A próbahordozás, a kötések megtanulásának alkalmával megismerkedtem a helyi hordozási tanácsadóval, a helyi hordozós klubbal. A hetek, hónapok elteltével néhány hordozós anyukával rendszeresen találkoztunk, így egy igazán összetartó, támogató 5-7 fős társaság alakult ki. Tudtuk, hogy hiába vagyunk különbözőek, mégis van közös érdeklődési körünk, közös problémáink, mindig találtunk okot, indokot és persze helyszínt is a találkozóknak. Több, mint 1 év telt el így. E közben született meg a döntésem, ami elindított az úton, hogy hordozási tanácsadó lehessek. Így már én vagyok az, aki szervezi a hordozós klubokat, babahordozós programokat. Szeretem látni, ahogy az anyukák – ahogy korábban én is – egy igazán összetartó közösség részeseivé válnak; és már „nem is kölcsönözni, hanem beszélgetni, a társaság miatt” jönnek a klubos alkalmakra.

 

Fontos megjegyeznem, úgy gondolom, van egy bizonyos határvonal, amikor viszont ez a ragaszkodás, közösségi erő már nem biztos, hogy az anyák, családok előnyére válik. A későbbiekben egy rövidebb részben térek ki erre a jelenségre.

 

Magyarországon több, mint 50 rendszeresen működő hordozós klub van az ország minden részére elosztva. A klubok számának köszönhetően minden kisgyermekes anyukának megközelíthető távolságban van lehetősége – legalább egyszer – hordozós klubba ellátogatni. A klubos alkalmak nagy részén hordozási tanácsadó is jelen van, így valóban szakszerű és hiteles információkat, tanácsokat kapnak a családok. Sok család kevés vagy téves információval rendelkezik a hordozásról, bátortalanok, esetleges korábbi rossz élmény miatt elutasítóak a hordozással kapcsolatban. Egy-egy személyes, kötetlen találkozó, klubos alkalom megtörheti ezt, és egy hordozási tanácsadó vagy gyakorlott hordozós anyuka által koordinált próba után pozitív élménnyel távozhatnak az érdeklődő családok. A szülés utáni időszakban nagyon fontos a sikerélmény, amit például egy jól sikerült önálló kötés, vagy akár csak annyi, hogy a síró kisbabájuk megnyugszik, elalszik a kendőben, elérhetnek a hordozásnak köszönhetően is.

 

1. ábra – Forrás: http://hordozoklub.hu/terkep

 

2016. novemberében szülővárosomban, egy helyi hordozós anyukával Orosházán indítottam havi rendszerességgel megszervezett klubot. Óriási lelkesedéssel kezdtem a néhány darab saját hordozóm mellé támogatókat találni, hogy minél több féle eszközzel várhassam az első alkalomra ellátogató anyukákat; 4-5 lelkes szülő érkezett kisbabával az első klubos foglalkozásra. Beszéltünk a hordozás jótékony hatásairól, a hordozó eszközökről, kipróbáltuk őket, néhányan már kölcsönöztek is.

 

 

A következő 2-3 hónap hasonlóan telt, viszont azt tapasztaltam, hogy a helyi anyukák nem értették a hordozós klub lényegét. Már nem visszatérőként jöttek, hogy megosszák élményeiket, hanem csak „beugrottak”, hogy kifizessék a kölcsönzés díját, esetleg egy másik hordozót vigyenek haza. Csalódott voltam, hiszen a célom nem az volt, hogy több hónapon keresztül ugyanazt a klubos hordozót, szinte sajátjukként használjanak. Az élet úgy hozta, hogy szétváltunk a klubot velem közösen alapító anyukával, így az orosházi klub jövője már az ő kezében volt.

 

E közben Hódmezővásárhelyen és Szegeden is a hordozós élet aktív szervezője, részese lettem, már mint tanácsadó, a programok szervezője. Az első hódmezővásárhelyi délelőttön 8 anyuka és kisbabája látogatott el, azóta is minden második héten találkozunk, a létszám szinte minden alkalommal 10 fő felett van; sokak köztük rendszeresen visszajáró anyukák, akik nyitottak a hordozás világára, új eszközöket, kötéseket próbálnak ki.

 

 

Amit minden héten tapasztalok, hogy bátorítják, segítik egymást; leküzdik félelmeiket. Tipikus példa erre a háton hordozás, amikor a batyu kötésről érdeklődnek az anyukák, akkor a már gyakorlott hordozós anyukák bevonásával szoktam megmutatni a kötést. A tapasztalatom az, hogy ha egymást látják a kötések közben, akkor sokkal bátrabban próbálják ki az újonnan csatlakozott anyukák is. Több alkalommal fordult már elő az is, hogy kételkedve, egy-egy hordozó árának ismertetése után, értetlenül állnak a családok, de a próba és kölcsönzés után mégis úgy döntenek, hogy beruháznak egy jó minőségű hordozóra. Ennek köszönhetően biztosan olyan eszköz kerül a családban, amivel szívesen hordoznak.

 

Szegeden a hordozós sportoknál, mint tanácsadó vagyok jelen az órákon. A klubos délelőttől eltérően kevesebbet beszélgetünk, de egy-egy Baba-Mama Zumba vagy Hordozós Torna engem is teljesen feltölt. A mai világban az anyukák minden nap elvárásokkal szembesülnek, de legtöbb esetben segítség nélkül vannak otthon – nem ritkán 2 vagy 3 gyerekkel is. Nincs lehetőségük kimozdulni, sportolni, a feszültséget levezetni. Ezek az alkalmak sokkal inkább a lelki feltöltődésről szólnak, mint a fizikum megerősítéséről. A hagyományos baba-mama tornával szemben, azért szeretem jobban a hordozással kiegészített sportokat, mert meg tudom győzni az anyukákat arról, hogy nem kell izgulni ha az óra épp alvás időben van, vagy nyűgösebb napja van a picinek; hiszen tudom hogy néhány perc a hordozóban máris békés pihenéshez vezet, és az anyukának is kikapcsolódás ez az idő.

 

A helyi hordozós klubokban egy-egy igazán összetartó és lelkes csapat kovácsolódhat össze, de nem csak városi, hanem országos nagyságokban is beszélhetünk hordozós közösségekről. Az egyik, nekem igazán példaértékű kezdeményezés a Hordozz és Jótékonykodj facebook oldal és csoport, ahol hónapról-hónapra a hordozós anyukák, készítők felajánlására lehet licitálni; majd az így befolyt összeget minden esetben jótékonysági célra fordítják. Amikor például a szegedi PIC részére volt gyűjtés több, mint fél millió Ft gyűlt össze; ezek az összeget igen komoly elismerést jelenteken a csoportnak. E mellett két-három másik, alkalmanként aktív csoport, ahol szintén jótékonysági gyűjtéseket szerveznek egy-egy hordozó, hordozós kiegészítők felajánlásával. A hordozós anyukák bizalommal vannak egymás felé, önzetlenül segítenek.

 

A hordozás világa, a hordozás iránti szeretet, függés azonban veszélyes is lehet. Sok anyukánál észrevehető, hogy a hordozás virtuális világában élnek, szinte versengenek egymással, a drágábbnál-drágább kendőket szerzik be, körbeveszik magukat hordozós kiegészítőkkel, vagy hétről-hétre több ezer forintot játszanak el tombolán. Mind ez nem is jelent problémát egészen addig, amíg a gyermekek és a családi élet nem szorul háttérbe. Sajnos, mint minden függőség esetében, nagyon nehéz megtalálni a határt. Őszintén remélem, hogy az anyukák a virtuális világból kiszakadva közösségbe kerülve – akár egy hordozós klub – megtalálják az egyensúlyt.
Ahogy korábban írtam a hordozás az életünk részévé vált, szabadságot, nyugodt perceket, élményeket ad; és a hordozásnak köszönhetően számtalan új embert, családot ismerhettem meg. Amikor egy család kisbabájuk születése után pár héttel látogat el a hordozós klubba vagy a személyes tanácsadás alkalmával találkozhatok velük, mindig megtisztelőnek érzem, hogy ebben az igazán családias, meghitt időszakban segíthetek nekik megismerkedni a hordozással.

 

A hordozós klubok igen fontos szerepet játszanak az eszközválasztásban, a megfelelő kötés kiválasztásában; a klubos alkalmak segítségével hiteles információk jutnak el a családokhoz a hordozással, kötődő neveléssel kapcsolatban. Azonban tanácsadóként egy-egy klub vagy személyes konzultáció alkalmával egy jól kiválasztott hordozóeszköznél sokkal többet adunk a családoknak.

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-07
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!