Miért jó hordozni?
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília

OLVASNIVALÓ

Babahordozás és egészség

Gyakorlati előnyök

 

 

 

A hordozás gyakorlati előnyeit elsőre nehéz felismerni. „Te szegény, egész nap magaddal kell cipelned azt a gyereket!” Sok hordozó szülő hall ilyen, vagy ehhez hasonló megjegyzéseket. Pedig a látszat csal. Egy hordozó édesanya szabadabb, mint az, aki gyermekét állandóan lefekteti. Mindig szabad a keze, bármikor mehet, ahova akar – ez a minőségi élet! Senkit sem kell megkérni „segítene felszállni a buszra?” – ez a szabadság! A hordozott gyermek az idő nagy részében elégedett. A szülők ezért könnyebben elvégzik a mindennapi teendőiket: mosnak, amikor akarnak, takarítanak, ahol akarnak, sétálni mennek, amikor csak kedvük tartja.

 

A letett gyermek panaszkodni fog, mert nem éri elég inger. Unatkozni fog – végtére is ő hordozott lenne, ezért aztán sír, mert ingerekre van szüksége. Így a szülőnek rendszeresen félbe kell szakítania, amit éppen csinál. Vagy az ebéd ég oda, vagy leül a kanapéra és megpróbálja lekötni a gyermeket. Belül azonban továbbra is a háztartás foglalkoztatja. Így nem tudja a gyermekének sem teljes figyelmét szentelni, ami aztán nyugtalanítani fogja. A csecsemő is megérzi ezt, bizonytalan lesz – több biztonságra vágyik. Ez a körforgás aztán mindig elölről kezdődik, míg a szülők néha nem bírják tovább idegekkel. Azok az anyák, akik nem biztosak abban, hogyan tudják a gyermeküket megnyugtatni, bezárkóznak, ritkábban mozdulnak ki otthonról. A félelem attól, hogy a gyermek bármikor sírni kezdhet (pl. egy áruház közepén) és ő majd nem tudja megvigasztalni, rémálommá válhat, ami elhatalmasodik rajta. Pár hét alatt aztán a fiatal édesanya tudatára ébred, hogy élete beszűkült. Azonban aki hordozza gyermekét, tudja, hogy mindig és mindenhol meg lehet nyugtatni, mivel kielégítik ősi igényét; megkapja azt a közelséget és gondoskodást, amire szüksége van. Gyermekének így (szinte) nem lesz oka a sírásra.

 

Például: több gyermekes családok (ld. baloldali kép). Az anyának mindkét keze szabad a nagyobbik gyermeke számára. Nem kell állandóan azt mondani: “sajnos nem tudok segíteni, mert a kezemben van a baba”. Így a féltékenység is kisebb, gyakran észre sem veszi az idősebb testvér a kicsi jelenlétét.

 

Forrás. www.tragetuch.ch, fordította Szalai Rita, átdolgozta Csörgő Andrea

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-07
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!