Miért jó hordozni?
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit

OLVASNIVALÓ

Babahordozás és egészség

Gyakorlati előnyök

 

 

 

A hordozás gyakorlati előnyeit elsőre nehéz felismerni. „Te szegény, egész nap magaddal kell cipelned azt a gyereket!” Sok hordozó szülő hall ilyen, vagy ehhez hasonló megjegyzéseket. Pedig a látszat csal. Egy hordozó édesanya szabadabb, mint az, aki gyermekét állandóan lefekteti. Mindig szabad a keze, bármikor mehet, ahova akar – ez a minőségi élet! Senkit sem kell megkérni „segítene felszállni a buszra?” – ez a szabadság! A hordozott gyermek az idő nagy részében elégedett. A szülők ezért könnyebben elvégzik a mindennapi teendőiket: mosnak, amikor akarnak, takarítanak, ahol akarnak, sétálni mennek, amikor csak kedvük tartja.

 

A letett gyermek panaszkodni fog, mert nem éri elég inger. Unatkozni fog – végtére is ő hordozott lenne, ezért aztán sír, mert ingerekre van szüksége. Így a szülőnek rendszeresen félbe kell szakítania, amit éppen csinál. Vagy az ebéd ég oda, vagy leül a kanapéra és megpróbálja lekötni a gyermeket. Belül azonban továbbra is a háztartás foglalkoztatja. Így nem tudja a gyermekének sem teljes figyelmét szentelni, ami aztán nyugtalanítani fogja. A csecsemő is megérzi ezt, bizonytalan lesz – több biztonságra vágyik. Ez a körforgás aztán mindig elölről kezdődik, míg a szülők néha nem bírják tovább idegekkel. Azok az anyák, akik nem biztosak abban, hogyan tudják a gyermeküket megnyugtatni, bezárkóznak, ritkábban mozdulnak ki otthonról. A félelem attól, hogy a gyermek bármikor sírni kezdhet (pl. egy áruház közepén) és ő majd nem tudja megvigasztalni, rémálommá válhat, ami elhatalmasodik rajta. Pár hét alatt aztán a fiatal édesanya tudatára ébred, hogy élete beszűkült. Azonban aki hordozza gyermekét, tudja, hogy mindig és mindenhol meg lehet nyugtatni, mivel kielégítik ősi igényét; megkapja azt a közelséget és gondoskodást, amire szüksége van. Gyermekének így (szinte) nem lesz oka a sírásra.

 

Például: több gyermekes családok (ld. baloldali kép). Az anyának mindkét keze szabad a nagyobbik gyermeke számára. Nem kell állandóan azt mondani: “sajnos nem tudok segíteni, mert a kezemben van a baba”. Így a féltékenység is kisebb, gyakran észre sem veszi az idősebb testvér a kicsi jelenlétét.

 

Forrás. www.tragetuch.ch, fordította Szalai Rita, átdolgozta Csörgő Andrea

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-07
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!