Miért jó hordozni?
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi

OLVASNIVALÓ

Babahordozás és egészség

A hordozós közösségek, hordozós klubok jelentősége

 

/Saját élmények, tapasztalatok alapján/

 

 

 

Készítette: Rosta Katalin, 2017. szeptember

 

 

Napjainkban a babahordozás egyre elterjedtebb, szinte divattá vált; ám továbbra is számos tévhit, információ jut el a szülőkhöz a témában. A hordozós klubok lehetőséget adnak rá, hogy az anyukák és apukák szakértők segítségével ismerkedhessenek meg a hordozás világával. A hordozási tanácsadók, a gyakorlott hordozós anyukák hétről-hétre segítenek a szülőknek eligazodni a számtalan eszköz között, segítenek a hordozók helyes használatában. De vajon tényleg „csak” ennyiről szól egy hordozós klub?

 

 

Hogy mit jelent számomra a babahordozás? Hogyan ismerkedtem meg a hordozás csodálatos világával? Hogyan hoztam meg döntésemet, hogy hordozási tanácsadóvá váljak? Mit adott nekem a helyi hordozós közösség? Mit gondolok arról, más anyukáknak mit adhat a hordozás, a babahordozó klubok? A következőkben ezekre a kérdésekre gyűjtöm össze a válaszokat.

 

Történetem 2015. márciusáig nyúlik vissza, amikor is megszületett a kisfiam. Születése előtt nem készültem a hordozásra, sőt! Nem értettem, hogy a szülők miért hordozzák babáikat, kisgyermekeiket. Miután megszületett a kisfiam, rájöttem. Az élet úgy hozta, hogy néhány héttel a születése után minden sétánk sírásba torkollott, tehát alternatívát kellett keresnünk, hogy átvészeljük ezt az időszakot. Nem alternatív megoldást találtam, hanem egy életformát, szabadságot, egyensúlyt, nyugalmat – a hordozást.

 

A próbahordozás, a kötések megtanulásának alkalmával megismerkedtem a helyi hordozási tanácsadóval, a helyi hordozós klubbal. A hetek, hónapok elteltével néhány hordozós anyukával rendszeresen találkoztunk, így egy igazán összetartó, támogató 5-7 fős társaság alakult ki. Tudtuk, hogy hiába vagyunk különbözőek, mégis van közös érdeklődési körünk, közös problémáink, mindig találtunk okot, indokot és persze helyszínt is a találkozóknak. Több, mint 1 év telt el így. E közben született meg a döntésem, ami elindított az úton, hogy hordozási tanácsadó lehessek. Így már én vagyok az, aki szervezi a hordozós klubokat, babahordozós programokat. Szeretem látni, ahogy az anyukák – ahogy korábban én is – egy igazán összetartó közösség részeseivé válnak; és már „nem is kölcsönözni, hanem beszélgetni, a társaság miatt” jönnek a klubos alkalmakra.

 

Fontos megjegyeznem, úgy gondolom, van egy bizonyos határvonal, amikor viszont ez a ragaszkodás, közösségi erő már nem biztos, hogy az anyák, családok előnyére válik. A későbbiekben egy rövidebb részben térek ki erre a jelenségre.

 

Magyarországon több, mint 50 rendszeresen működő hordozós klub van az ország minden részére elosztva. A klubok számának köszönhetően minden kisgyermekes anyukának megközelíthető távolságban van lehetősége – legalább egyszer – hordozós klubba ellátogatni. A klubos alkalmak nagy részén hordozási tanácsadó is jelen van, így valóban szakszerű és hiteles információkat, tanácsokat kapnak a családok. Sok család kevés vagy téves információval rendelkezik a hordozásról, bátortalanok, esetleges korábbi rossz élmény miatt elutasítóak a hordozással kapcsolatban. Egy-egy személyes, kötetlen találkozó, klubos alkalom megtörheti ezt, és egy hordozási tanácsadó vagy gyakorlott hordozós anyuka által koordinált próba után pozitív élménnyel távozhatnak az érdeklődő családok. A szülés utáni időszakban nagyon fontos a sikerélmény, amit például egy jól sikerült önálló kötés, vagy akár csak annyi, hogy a síró kisbabájuk megnyugszik, elalszik a kendőben, elérhetnek a hordozásnak köszönhetően is.

 

1. ábra – Forrás: http://hordozoklub.hu/terkep

 

2016. novemberében szülővárosomban, egy helyi hordozós anyukával Orosházán indítottam havi rendszerességgel megszervezett klubot. Óriási lelkesedéssel kezdtem a néhány darab saját hordozóm mellé támogatókat találni, hogy minél több féle eszközzel várhassam az első alkalomra ellátogató anyukákat; 4-5 lelkes szülő érkezett kisbabával az első klubos foglalkozásra. Beszéltünk a hordozás jótékony hatásairól, a hordozó eszközökről, kipróbáltuk őket, néhányan már kölcsönöztek is.

 

 

A következő 2-3 hónap hasonlóan telt, viszont azt tapasztaltam, hogy a helyi anyukák nem értették a hordozós klub lényegét. Már nem visszatérőként jöttek, hogy megosszák élményeiket, hanem csak „beugrottak”, hogy kifizessék a kölcsönzés díját, esetleg egy másik hordozót vigyenek haza. Csalódott voltam, hiszen a célom nem az volt, hogy több hónapon keresztül ugyanazt a klubos hordozót, szinte sajátjukként használjanak. Az élet úgy hozta, hogy szétváltunk a klubot velem közösen alapító anyukával, így az orosházi klub jövője már az ő kezében volt.

 

E közben Hódmezővásárhelyen és Szegeden is a hordozós élet aktív szervezője, részese lettem, már mint tanácsadó, a programok szervezője. Az első hódmezővásárhelyi délelőttön 8 anyuka és kisbabája látogatott el, azóta is minden második héten találkozunk, a létszám szinte minden alkalommal 10 fő felett van; sokak köztük rendszeresen visszajáró anyukák, akik nyitottak a hordozás világára, új eszközöket, kötéseket próbálnak ki.

 

 

Amit minden héten tapasztalok, hogy bátorítják, segítik egymást; leküzdik félelmeiket. Tipikus példa erre a háton hordozás, amikor a batyu kötésről érdeklődnek az anyukák, akkor a már gyakorlott hordozós anyukák bevonásával szoktam megmutatni a kötést. A tapasztalatom az, hogy ha egymást látják a kötések közben, akkor sokkal bátrabban próbálják ki az újonnan csatlakozott anyukák is. Több alkalommal fordult már elő az is, hogy kételkedve, egy-egy hordozó árának ismertetése után, értetlenül állnak a családok, de a próba és kölcsönzés után mégis úgy döntenek, hogy beruháznak egy jó minőségű hordozóra. Ennek köszönhetően biztosan olyan eszköz kerül a családban, amivel szívesen hordoznak.

 

Szegeden a hordozós sportoknál, mint tanácsadó vagyok jelen az órákon. A klubos délelőttől eltérően kevesebbet beszélgetünk, de egy-egy Baba-Mama Zumba vagy Hordozós Torna engem is teljesen feltölt. A mai világban az anyukák minden nap elvárásokkal szembesülnek, de legtöbb esetben segítség nélkül vannak otthon – nem ritkán 2 vagy 3 gyerekkel is. Nincs lehetőségük kimozdulni, sportolni, a feszültséget levezetni. Ezek az alkalmak sokkal inkább a lelki feltöltődésről szólnak, mint a fizikum megerősítéséről. A hagyományos baba-mama tornával szemben, azért szeretem jobban a hordozással kiegészített sportokat, mert meg tudom győzni az anyukákat arról, hogy nem kell izgulni ha az óra épp alvás időben van, vagy nyűgösebb napja van a picinek; hiszen tudom hogy néhány perc a hordozóban máris békés pihenéshez vezet, és az anyukának is kikapcsolódás ez az idő.

 

A helyi hordozós klubokban egy-egy igazán összetartó és lelkes csapat kovácsolódhat össze, de nem csak városi, hanem országos nagyságokban is beszélhetünk hordozós közösségekről. Az egyik, nekem igazán példaértékű kezdeményezés a Hordozz és Jótékonykodj facebook oldal és csoport, ahol hónapról-hónapra a hordozós anyukák, készítők felajánlására lehet licitálni; majd az így befolyt összeget minden esetben jótékonysági célra fordítják. Amikor például a szegedi PIC részére volt gyűjtés több, mint fél millió Ft gyűlt össze; ezek az összeget igen komoly elismerést jelenteken a csoportnak. E mellett két-három másik, alkalmanként aktív csoport, ahol szintén jótékonysági gyűjtéseket szerveznek egy-egy hordozó, hordozós kiegészítők felajánlásával. A hordozós anyukák bizalommal vannak egymás felé, önzetlenül segítenek.

 

A hordozás világa, a hordozás iránti szeretet, függés azonban veszélyes is lehet. Sok anyukánál észrevehető, hogy a hordozás virtuális világában élnek, szinte versengenek egymással, a drágábbnál-drágább kendőket szerzik be, körbeveszik magukat hordozós kiegészítőkkel, vagy hétről-hétre több ezer forintot játszanak el tombolán. Mind ez nem is jelent problémát egészen addig, amíg a gyermekek és a családi élet nem szorul háttérbe. Sajnos, mint minden függőség esetében, nagyon nehéz megtalálni a határt. Őszintén remélem, hogy az anyukák a virtuális világból kiszakadva közösségbe kerülve – akár egy hordozós klub – megtalálják az egyensúlyt.
Ahogy korábban írtam a hordozás az életünk részévé vált, szabadságot, nyugodt perceket, élményeket ad; és a hordozásnak köszönhetően számtalan új embert, családot ismerhettem meg. Amikor egy család kisbabájuk születése után pár héttel látogat el a hordozós klubba vagy a személyes tanácsadás alkalmával találkozhatok velük, mindig megtisztelőnek érzem, hogy ebben az igazán családias, meghitt időszakban segíthetek nekik megismerkedni a hordozással.

 

A hordozós klubok igen fontos szerepet játszanak az eszközválasztásban, a megfelelő kötés kiválasztásában; a klubos alkalmak segítségével hiteles információk jutnak el a családokhoz a hordozással, kötődő neveléssel kapcsolatban. Azonban tanácsadóként egy-egy klub vagy személyes konzultáció alkalmával egy jól kiválasztott hordozóeszköznél sokkal többet adunk a családoknak.

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!