Miért jó hordozni?
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta

OLVASNIVALÓ

Minden, amit a babahordozásról tudni kell

1% FELAJÁNLÁS

Kedves Hordozók, Hordozottak, Készítők, Kereskedők, és Mindneki, aki átérzi, mennyire fontos a hordozás egész társadalmunk számára! Elérkezett az adóbevallások ideje, és a korábbi évekhez hasonlóan kérünk Titeket, hogy támogassátok a Babahordozásért Közhasznú Alapítványt adótok 1%-ának felajánlásával! Kedvezményezett neve: Babahordozásért Alapítvány (adószám: 18208351-1-13)

Tovább

Szétnyílt hasizom és a babahordozás

Egyre többeket érint manapság a szétnyílt hasizom, azaz a Rectus Diastasis kérdésköre. Mielőtt a témát csak a frissen szült édesanyák problémájának gondoljuk, szögezzük le, hogy bárkit érinthet, kortól, nemtől függetlenül, de ebben a cikkben az édesanyákkal fogunk foglalkozni.

Tovább

Tanácsadások tanácsadói szemmel

Hordozásra fel! De hol is kezdjük? Milyen eszközt válasszunk? Hogy kell használni? Biztos, hogy jó lesz a babámnak? Vajon képes vagyok rá fizikailag? Vajon ami a szomszédnak bevált, az nekem is jó lehet? Néhány kérdés, mely szinte minden hordozni szándékozó fejében megfordul. Akárcsak a gyereknevelés, csecsemő- és gyermekgondozás más területein, itt is olyan mértékű információ bőséggel találkozhattok, hogy a végén már azt sem tudjátok, mihez kezdjetek. Szerencsére ma már ezen a téren is fordulhattok szakemberhez, ha az alábbi szituációk bármelyike igaz rátok, akkor pedig ez lehet a legjobb megoldás is egyben.

Tovább

A fogyatékos gyermekek hordozásának pszichoszociális hatásai

Két látszólag eltérő szakterület - gyógypedagógia és babahordozás -, ám valójában nagyon sok kapcsolat felfedezhető e két témakörön belül.  (Gubisi-Rajj Nóra írása)

Tovább

Felnőttképzők lettünk!

Örömmel tudatjuk, hogy a Babahordozásért Közhasznú Alapítványt, amely Iskolánkat is működteti, a Felnőttképzési Akkreditációs Rendszer a B/2020/006014 nyilvántartási számon Felnőttképző intézményként nyilvántartásba vette!

Tovább

Hogyan befolyásolja a hordozás anyaságunk megélését?

A kutatás során egy alapvetően kötődő vagy válaszkész nevelési elveket valló csoportot kerestem meg. Közülük azok, akik többet hordoztak, bár környezetüktől kevesebb segítséget kaptak, könnyebben kimozdultak, illetve az otthoni teendőiket is jobban el tudták végezni, a hordozás nagy segítséget jelentett számukra a sírósabb, hasfájósabb időszakokban. Azok az édesanyák, akik többet hordoztak, jobb eséllyel szoptattak sikeresen, ugyanakkor ha valamiért mégse sikerült nekik, sok esetben kárpótolta őket, hogy ilyen módon meg tudták élni gyermekükkel a fizikai közelséget. Akik a szülésük során traumákat szenvedtek el, közülük is nagyon sokan nyilatkozták, hogy a hordozás segített azok feldolgozásában, különösen mikor a kórházi szeparáció viselte meg őket. Minden megkérdezett édesanyának nagyon sokat jelentett a gyermekükkel való fizikai kontaktus, igényelték a babájuk közelségét, megnyugtatta őket, ez alapján nem túlzás kijelentenünk, hogy nem csak a gyermekeink számára, hanem nekünk, édesanyáknak is elemi igényünk a hordozás.

Tovább

Ne félj háton hordozni!

Munkám során rendszeresen találkozok a babahordozással kapcsolatos félelmekkel, tévhitekkel. Ha neked is vannak aggályaid, akkor a legjobb, ha személyesen konzultálsz egy hordozási tanácsadóval. Sokat számít a tanácsadó rátermettsége, ezért ajánlom, hogy körültekintéssel válassz hordozási tanácsadót, aki tapasztalt oktatóként türelemmel és empátiával fordul hozzád.

Tovább

Az első vajdasági babahordozási tanácsadó története

Lassan tíz éve, hogy elvégeztem a babahordozási tanácsadó képzést Budapesten, s úgy éreztem, meg kell írnom ennek a történetét, kicsit visszatekinteni, honnan is indult el bennem a vágy, hogy babahordozási tanácsadó legyek, mi minden történt ez a majdnem tíz év alatt a babahordozás népszerűsítése terén.

Tovább

Apák a hordozás világában

Környékünkön sajnos nem eléggé elterjedt és ismert a babahordozás. Tapasztalataim szerint legtöbbször az édesapák hozzáállásán áll vagy bukik a dolog, még ha az anyuka lelkes és érdeklődő is. Dolgozatomban szeretnék rávilágítani arra, hogy milyen jó dolog is a hordozás és miért jó, ha ebben apuka is részesül.

Tovább

Hordozás télen, hidegben

Sokan szeretjük a telet és szívesen vagyunk a szabadban hideg időben is. Szerencsés, ha ezt a hozzáállásunkat átadhatjuk a gyermekeinkek is! Vannak, akik nem szeretik a zimankót, mégis olykor mindannyiunknak ki kell dugnunk az orrunkat az ajtón, és tudjuk azt is, hogy a gyerekeknek szükségük van a friss levegőre. A hűvös őszi napokon és az igazán hideg télben is csodálatos, ha jól összebújva, a közös meleget élvezve együtt sétálunk, kirándulunk a babánkkal vagy totyogónkkal a szabadban. Jót tesz testünknek, lelkünknek a séta és a friss levegő. Ne tartsunk hát a hidegtől, a hordozás még a fagyos időben is segít, hogy könnyen kimozduljunk otthonról a kicsikénkkel, nagyobbacskánkkal egyaránt! Nézzük, mire figyeljünk, amikor hordozott gyermekünkkel kimegyünk a hidegbe, hogy kényelmes és biztonságos legyen a sétánk vagy a túránk!

Tovább

Állásfoglalás

Iskolánk filozófiája, hogy minden család és helyzet egyedi, melyre hordozási tanácsadóinknak informáltan, érzékenyen, támogatóan és kompetenciahatáraikat betartva kell reagálniuk és ennek fényében tartják meg a tanácsadást.

Tovább

Lemondás

Iskolánk alapítója, Turi Nagy Éva közel 13 évi sikeres munka után lemondott az Iskola vezetéséről. Döntését tiszteletben tartva, Évával egyetértésben új vezetőség állt fel.

Tovább

A hordozás terápiás hatása látássérült csecsemők és kisgyermekek esetében

A látássérült csecsemők és kisgyermekek hordozása, mint terápiás módszer jól kiegészítheti a komplex korai fejlesztést. A gyermeket hordozás közben érő hatások fejlesztik a nagymozgásokat, térérzékelést, szenzoros integrációt, beszéd és szociális fejlődést. Megerősítik az anya-gyermek kapcsolatot, és a szülői kompetenciákat.

Tovább

(Miért) Fontos az újszülöttek hasra fektetése?

A csecsemő számára az a természetes állapot, ha a nap nagy részében hordozza őt valaki. Ha leteszik, azért sír, mert nem érzi magát biztonságban. Sok babát az első 6-8 hétben egyáltalán nem lehet letenni, mert azonnal sírni kezd. Ha a baba tiltakozik, valószínű, hogy még nem áll készen erre a feladatra. Sok édesanyával találkoztam, akik arról panaszkodtak, hogy a kisbabájuk nem szeret hason lenni, pedig hasaltatni kéne, hogy erősödjenek az izmai. Valóban szükséges ez, akkor is, ha a baba nem szereti? Kell erőltetni a hason fekvést azelőtt, hogy a baba megérne rá?

Tovább

A hordozós közösségek, hordozós klubok jelentősége

Napjainkban a babahordozás egyre elterjedtebb, szinte divattá vált; ám továbbra is számos tévhit, információ jut el a szülőkhöz a témában. A hordozós klubok lehetőséget adnak rá, hogy az anyukák és apukák szakértők segítségével ismerkedhessenek meg a hordozás világával.

Tovább

A kötődés szerepe a felnőttkori intimitásban

Új megközelítéssel írt cikk a kötődés, érintés fontosságáról. Beszélhetünk a kötődő nevelésről, hordozásról... aztán csak az figyel fel rá, akinek babája van. Régóta foglalkoztat minket, hogy lehetne ezzel másokat is elérni. Hát tessék, itt a válasz!

Tovább

A baba gerince

A csecsemő a második trimeszter közepétől az anyaméhben teljesen befelé görbülve él. A hátgerinc dupla S-formája a kisbaba motorikus fejlődésével alakul csak ki. A gyermek először megemeli a fejét. Ezzel kifejlődik a nyakgerinc görbülete kifelé.

Tovább

Könyvajánló: Éjszakai gondoskodás, William Sears

Ajánlom édesanyáknak és édesapáknak, kicsiknek és nagyoknak, együttalvóknak és nem együttalvóknak. Tóth-Balogh Nikolett vagyok. Több, mint egy éve, a fõiskoláról kikerülve friss diplomásként csöppentem bele a Nyíregyházi Babaklub munkájába.

Tovább

A hordozó személy gerince

Nem véletlen, hogy nem fejlesztett ember még olyan táskát, vagy hordozót, amivel a mellkasán hordozza a dolgait. Mindig is háton vagy fejen hordozta az ember a nehéz portékákat. Fizikailag így optimális mind erőnléti okokból, mind a gerinc terhelését nézve.

Tovább

Gyakorlati előnyök

A hordozás gyakorlati előnyeit elsőre nehéz felismerni. „Te szegény, egész nap magaddal kell cipelned azt a gyereket!” Sok hordozó szülő hall ilyen, vagy ehhez hasonló megjegyzéseket. Pedig a látszat csal.

Tovább

Agyféltekéink és a hordozás

Amikor hordozós pályafutásomat kezdtem - hat évvel ezelőtt - nem volt más hordozóeszközöm, mint egy kendő. A nővéremtől kapott kengurut most nem számítom a hordozóeszközök közé.

Tovább

Az optimális guggoló terpesz mértéke

Mivel a csípő csontosodása egészen a kamaszkorig nem fejeződik be, és folyamatos változáson megy keresztül születéstől a járás megtanulásáig, fontos, hogy ebben a korai időszakban, csecsemőkorban, megtegyünk mindent azért, hogy ebben a folyamatban támogassuk.

Tovább

Dr. E. Fettweis – Csípőprofilaxis

A csecsemők csípőjének kezelése során használatos olyan kifejezések, mint a „Fettweis-gipsz”, „Fettweis-pozíció” vagy „ülő-guggoló pozíció” elválaszthatatlanul Dr. Ewald Fettweis nevéhez kötődnek. Ezek a fogalmak úgyszólván „márkacikkekké” nőtték ki magukat.

Tovább

Az agy fejlődése

Egész testünk irányításáért az agyunk felel. Minden gondolatunk, érzésünk, szándékunk, cselekedetünk belőle fakad. Fontos tehát, milyen alapokra épül a szerkezete, amit életünk során használunk.

Tovább

A hordozott gyermek világa

A mindennapi munkavégzés a hordozott gyerekek számára nagyon izgalmas. Azért is mert neki minden új. Ez ugyanaz az izgalom, mint amit a gyerek érez és élvez, amikor a levegőbe dobálják őt.

Tovább

A lábcsontok

A csecsemő első életévében a testfelépítése úgy fejlődik, hogy alkalmassá váljék a csípőn való hordozásra. Sípcsontjának görbülete és a talp fogóreflexe akkor fejlődik vissza, amikor járni kezd.

Tovább

Az érintés és a testkontaktus hatása a csecsemő fejlődésére

Az emberi élet fejlődésének kezdetén, az anyaméhben, a bőr az első szerv amit használatba veszünk. Általános embriológiai tétel, hogy minél hamarabb alakul ki az egyes funkció, annál alapvetőbb a szerepe a későbbi élet során.

Tovább

A csípő fejlődése

A csípőizület születéskor még nem tökéletesen fejlett. A csípőizület vápája a csecsemő esetében a combcsont felületének 2/5-ét takarja, míg felnőtt embernél legalább a 3/5-ét. Ezért instabilabb a combfej helyzete a tokon belül, és fennáll a veszély, hogy kicsúszik (luxatio, csípőficam).

Tovább

Rátalálni belső egyensúlyunkra – Scott Noelle

Fogalmunk sem volt semmiről. Nagyjából ez jellemzi a feleségemmel a tudásunkat arról, mit jelent szülőnek lenni, amikor elindultunk ezen az úton.

Tovább

A kötődésről

A kisgyermek lelki fejlődését elsősorban a szülő és a gyermek, illetve a más közeli hozzátartozóihoz való kötődés segíti. Kötődésnek nevezzük a nagyon intenzív emocionális kapcsolatot két ember között, ami arra készteti őket, hogy egymás közelében legyenek és ez nyújtja számukra a biztonságot.

Tovább

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!