Miért jó hordozni?
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi

OLVASNIVALÓ

Ne félj háton hordozni!

Ne félj háton hordozni!

 

Írta: Kiss Anikó

 

A háton hordozás nem véletlenül idegen a magyar hordozni vágyó szülőknek, ugyanis a mai modern európai kultúránktól távol áll gyermekünk ilyen módon történő hordozása. Itt, az európai társadalomban a gyermek kitüntetett figyelmet kap, gyakran ő az első, ő van előtérbe helyezve minden téren, így a babahordozás terén is- szó szerint. Régebbi korokban – tőlünk távolabbi kultúrákban akár ma is természetes az, ha a hétköznapi tevékenységek során a gyermek kevesebb figyelmet kap. A szülők könnyebben viszik gyermeküket a hátukon, nem aggódnak, hiszen tudják, hogy a kicsi ott is biztonságban van. Ez természetes számukra, ezt láthatták a szüleiktől is, így élik mindennapjaikat.

 

 

Ezzel szemben a mi kultúránkban sok szülőnek nehéz elfogadnia, ha a babáját nem látja, ha nincs meg a szemkontaktus gyermek és szülő között. Egy percre sem akarják szem elől téveszteni csemetéjüket. Ebből a félelemből eredhetnek az olyan tévhitek is, mint például az, hogy csak a nagyobb gyermekeket lehet háton hordozni. Gyakran még a tapasztalt háton hordozó anyukák is az útjukba eső kirakatüvegekben, tükrökben ellenőrzik, hogy minden rendben van-e ott hátul. Azonban ha sikerül túllendülni a kezdeti aggodalmakon, akkor nemcsak Te, hanem a csöppség is sokkal felszabadultabb lesz. A baba ugyanis megérzi a szülő feszültségét, ekkor ő is nyugtalanabb, sírósabb. Ugyanakkor, ha úgy érzékeli, hogy a szülő magabiztosan hordja őt a hátán, akkor mindketten önfeledten tudják élvezni a háton hordozás örömeit, előnyeit.

 

További gyakran előforduló aggodalom, hogy a gyermek leeshet. Ezt a félelmet is feloldjuk a babahordozási tanácsadás alatt. Mégpedig úgy, hogy megkeressük azt a hordozóeszközt, amiben a hordozó szülő a legjobban megbízik, majd ennek a használatát alaposan, együtt begyakoroljuk. Különösen szükséges, hogy a tanácsadó a legjobb tudása szerint járjon el, amikor a különböző hordozóeszközöket bemutatja és összehasonlítja. Fontos ilyenkor, hogy a legmegfelelőbb, a számotokra legmegbízhatóbb hordozóeszközt tudjuk ajánlani.

 

Előfordulnak olyan helyzetek, amelyeknek megoldása babával a hátunkon elsőre nehéznek tűnhet. Ilyen például ha meg kell törölnünk a gyermek orrát, sapkáját meg kell igazítani, esetleg ha sír a baba, vagy éppen elalszik. Ezeket a kérdéses helyzeteket is átbeszéljük a tanácsadás során. Önbizalmat, bátorítást kapsz, hogy ha szükséges, nyugodtan kérj segítséget a környezetedtől. Szinte mindig akad valaki, aki szívesen nyújt segítséget egy kisgyermekes anyukának.

 

Ugyanakkor sajnos az is tapasztalható, hogy idegenek, akkor is hozzányúlnak a hordozóban lévő gyermekhez – akár minden előzetes jel nélkül – ha erre nem kértük őket. Még ha csak merő jó szándékból, szeretetből teszik is ezt, tolakodásuk kellemetlen is lehet. Meg kell tanulni ezeket a helyzeteket is kezelni, okosan hárítani, így erről is beszélgetünk a tanácsadás ideje alatt.

 

 

Keresd a hordozós közösségeket!

 

Sokat javít a háton hordozás elfogadottságán a közösségi élmény is, az olyan események, rendezvények, ahol a babát hordozó családok találkoznak, együtt töltik szabadidejüket, tapasztalatot cserélnek, sportolnak, vagy csak egyszerűen kikapcsolódnak. Ezek az alkalmak kiválóak arra, hogy láthasd azt, hogy ez egy életszerű, kezelhető babahordozási forma. A közösségben egymástól tanulva, egymást figyelve, könnyen megtapasztalhatjátok, hogy háton hordozás közben mennyivel szabadabb mind a baba, mind az őt hordozó szülő. Sokat jelent, ha látod, hogy a tapasztaltabb hordozó szülők rutinosan veszik fel és le a babát a hátukról, legyen szó bármilyen hordozóeszközről. Ilyen közösségi élmény megélésére kiváló lehetőség a hordozós klub, vagy az olyan hordozós sportok, ahol tanácsadó segíti a szakszerű babahordozást.

 

 

Mint minden tevékenység során, természetesen a babahordozáskor is alapvető szempont az egészség. Felhívom a figyelmedet, arra is, hogy figyeld tested jelzéseit, és ha kényelmetlenséget, fájdalmat okoz a babahordozás, akkor valóban elérkezett az idő hátra venni a csöppséget. A hordozó személy egészségének védelme érdekében a baba elöl hordozása 5-7 kilóig ajánlott, az ennél nehezebb gyermeket érdemes hátra venni. Sokan azt gondolják, hogy az apukákra, az erősebb fizikumuk miatt nem vonatkozik ez az ajánlás. Ez nem így van. Az apukák is figyeljenek az egészségükre! Ugyanakkor az elöl hordozás meghittsége mélyíti az apa-gyerek kapcsolatot, pótolván azt az időt, amit az anya várandósága alatt töltött a babával.

 

Minden szülő más és más. Van, aki még nem szeretné a hét kilós babáját sem háton hordozni. Házi feladatként javaslom, hogy figyeld az utcán, klubban, vagy hordozós sport órán a többi anyukát, apukát. Beszélgess velük, lesd el, hogyan veszik hátra és onnan le a gyermeküket. Tapasztald meg a háton hordozás mindennapi életszerűségét.

 

Az egészséget kímélő babahordozással kapcsolatban nélkülözhetetlen kérdés, hogy a hordozó szülőnek van-e valamilyen gerinc problémája. A különböző babahordozó eszközök ugyanis eltérően terhelik a hordozó személy gerincét. Ha fennáll valamilyen egészségügyi probléma, akkor érdemes kihasználni a hordozókendő azon tulajdonságát, hogy lehetőséget ad arra, hogy a baba súlyát többféleképpen oszlassuk el a hordozó személy testén.

 

 

 

Hogyan zajlik egy babahordozási tanácsadás?

 

Első alkalommal még én teszem fel a babát a szülő hátára, a gyermek korától függően, lehetőleg kendőben. Megkérem a szülőt, hogy nézze meg magát és babáját a tükörben, sétáljanak egy kört, ismerkedjenek ezzel az új helyzettel. Rendszerint mindketten pozitív élményként élik meg az első háton hordozást. A felismerés, hogy milyen könnyű így a baba, és hogy mennyi mozgásszabadságot ad a háton hordozott apróság, már oldja is az aggodalmakat. Mindemellett ha még megtapasztalják azt is, hogy a kicsinek milyen élmény, hogy remekül kilát anya vagy apa hátáról, már szinte biztos a siker.

 

Ezután sorra vesszük, hogy mik az aggodalmak, mi az ami miatt fél a szülő a háton hordozástól. Hiszen azt már most, a tanácsadás során megtapasztalhatta, hogy biztonságban van a gyermeke. A leggyakoribb félelem ami ilyenkor elhangzik, hogy nem tudják mit csinál a kicsi, vagy hogy mihez kezdjenek, ha sírni fog, vagy ha elalszik. Ezeket a kérdéses helyzeteket, akár a gyakorlatban is kipróbáljuk. Pl.: használjuk az alvócsuklyát, kipróbáljuk hogyan adhatja rá a babára a leesett kiscipőt, vagy az itatóspohárral hogyan tudja kínálni. Aztán az élet hoz majd olyan helyzeteket, amikre most nem gondol, de már úgyis ügyesen fog kezelni. Mindezek mellett fontos a megfelelő eszköz kiválasztása is. A gyermek testi fejlettsége mellett lényeges szempont az is, hogy a hordozóeszköz olyan legyen, ami a legkevesebb aggodalmat váltja ki a szülőből, illetve ami számára is kényelmes. A tapasztalatom az, hogy sokan akkor adják fel a babahordozást, amikor már háton kellene hordozni.  Hogy ez ne így legyen, válassz felkészült, és tapasztalt, képzett tanácsadót. A babahordozási tanácsadónak kiemelkedő szerepe van abban, hogy ezeket a kételyeket, szorongásokat feloldja, segítse a baba hátra engedését, és megerősítse a szülőt abban, hogy képes a gyermekét stabilan, biztonságosan háton hordozni.

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!