Miért jó hordozni?
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó

OLVASNIVALÓ

Tanácsadások tanácsadói szemmel

A babahordozás napjainkban reneszánszát éli, de azt kevesen tudják, hogy maga a hordozás az emberiséggel egyidős. Régészeti leletek bizonyítják, hogy  az anyák már az őskorban is eszközben hordozták a gyermekeket, de ha napjaink természeti népeit tekintjük, akkor nagy biztonsággal következtethetünk arra, hogy elődeink sokkal korábban is felismerték ennek előnyeit és éltek is vele. Ez nem meglepő, hiszen egyrészt alapvető szükségletünk a testközelség (ide értve azt is, amikor csak egyszerűen megöleljük azt, akit szeretünk), aminek ma már tudományosan bizonyított élettani és pszichológiai előnyei vannak, másrészt pedig mindennapjainkat is megkönnyíti egy jól megválasztott hordozóeszköz és az általa nyújtott két szabad kéz. 

 

Akkor hát, hordozásra fel! De hol is kezdjük? Milyen eszközt válasszunk? Hogy kell használni? Biztos, hogy jó lesz a babámnak? Vajon képes vagyok rá fizikailag? Vajon ami a szomszédnak bevált, az nekem is jó lehet? Néhány kérdés, mely szinte minden hordozni szándékozó fejében megfordul. Akárcsak a gyereknevelés, csecsemő- és gyermekgondozás más területein, itt is olyan mértékű információ bőséggel találkozhattok, hogy a végén már azt sem tudjátok, mihez kezdjetek. Szerencsére ma már ezen a téren is fordulhattok szakemberhez, ha az alábbi szituációk bármelyike igaz rátok, akkor pedig ez lehet a legjobb megoldás is egyben.

 

 • Ha várandósan vagy pici baba mellett szeretnétek megismerkedni a hordozással, azzal, hogy milyen hordozóeszközök jöhetnek nálatok szóba, mire kell figyelni a kisbabátok hordozásakor.
 • Ha elvesztetek a hordozóeszközök végtelen kínálatában, és nem tudjátok, mi lenne a családotok számára a legkényelmesebb.
 • Ha szeretnétek megtanulni új dolgokat a hordozásban, segítséggel sajátítanátok el a hátratételt vagy más újdonságot.
 • Ha sír a babátok az általatok használt hordozóeszközben, vagy akár a gyermeknek, akár a hordozó személynek kényelmetlen, és szeretnétek segítséget kérni a nehézségek megoldásában.
 • Ha úgy érzitek, valamilyen szempontból nehezített a terepen mozogtok. A Beli Buba Babahordozó Iskola tanácsadói hisznek abban, hogy minden család különleges, és mindenki tud hordozni, azonban vannak olyan esetek, amikor a hordozóválasztás nem feltétlenül olyan egyszerű és egyértelmű, vagy a családotoknak szüksége van szakértő támogatására. Hordozási tanácsadóink készen állnak arra, hogy segítsenek akkor is, ha  egy kis súlyú vagy koraszülött baba érkezett a családotokba, ha Down szindrómás a babátok, ha valamilyen izomtónus eltérés miatt nem kényelmes neki akárhogy, ha kengyellel, gipsszel, sínnel,  dongalábbal hordoznátok, ha akár a szülőnek, akár a gyermeknek valamilyen mozgásszervi problémája vagy fogyatékossága van. Előfordulhatnak olyan különleges igények is, amikor beteg kisgyermeketeket az átlagnál akár sokkal tovább is szeretnétek hordozni, ilyenkor is lehet megoldást találni.
 • Ha ikreket vagy tandemben két különböző korú testvért hordoznátok

 

Személyre szabott babahordozási tanácsadásaink során olyan megoldásokat kínálunknkt a családotok számára, melyekkel képessé válhattok a számotokra megfelelő, kényelmes és természetesen biztonságos babahordozás elsajátítására.

 

A hordozással ismerkedést már a gyermek érkezése előtt el lehet kezdeni, várandósoknak szóló tanácsadásainkon a babahordozás elméleti hátterével ismerkedhetnek meg a kismamák (és természetesen a kispapák, leendő nagyszülők, családtagok is). Beszélgetünk a hordozás biológiai, ortopédiai, pszichológiai és neurológiai szempontjairól. Megtanulhatjátok, hogyan biztosítsátok az ortopédiailag helyes láb- és gerinctartást, mire figyeljetek egy hordozóeszköz kiválasztásánál. Illetve az újszülöttek hordozását úgynevezett „demonstrációs babák” (melyek súlyukat, méretüket tekintve is az imitálják az igazit) segítségével kipróbálhatjátok, gyakorolhatjátok is. A hordozási tanácsadások során mindig nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a családokat megismertessük a biztonságos babahordozás szabályaival is. A kismamák számára a hordozókendővel való ismerkedésre jó lehetőség nyílik pocakkötések elsajátításával, amelyek a gerinc és a has terhelésének csökkentésére hivatott.

 

Aki a várandóssága alatt nem járt hordozási tanácsadónál, természetesen az sem késett el, akár újszülöttet szeretne hordozni, akár már nagyobbacskát, vagy akár már totyogót, mind-mind megtalálhatja azt a hordozási módot (eszközt, pozíciót), mely neki és a gyermekénekk megfelelő lehet. Lássuk tehát milyen hordozási módok közül választhatunk:

 

 • Elől hordozás: a nyugati kultúrákban a pici babákat elsősorban elől szeretjük hordozni, legtöbbünk számára fantasztikus, felejthetetlen érzés, ahogy az apró babák szuszognak a mellkasunkon, látjuk, érezzük minden légvételét, a babaillatot, maximálisan biztonságban érezhetjük a babánkat.

 

Jó tudni azonban, hogy a babahordozásnak vannak olyan alternatívái, melyek hosszú távon optimálisabbak a szülő számára. Egy nagyobb súly elől hordozása megterheli a kismedencei izmokat és a gerincet. Ha ilyen panaszaitok vannak, mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy korábban más hordozási módra váltsatok, azonban hosszú távon mindenkinek megterhelő elöl hordozni. Ha fáj a gerincetek, vagy hátra dőlve kell ellensúlyoznotok a baba súlyát, akkor is érdemes váltani. Egy idő után sok kisbaba is igényli, hogy nagyobb legyen a látótere. Ilyenkor jön szóba az alábbi két hordozási mód: 

 

 

 • Csípőn hordozás: a babánk oldalt van, bár ez egy féloldalas hordozási mód, azonban mivel a súly a csípőcsontra esik, hosszú távon a többségnek kevésbé megterhelő, mint az elöl hordozás.
  A babákat akár újszülött kortól lehet csípőn hordozni.
 • Háton hordozás: ez a legergonomikusabb hordozási mód, a legkevésbé megterhelő és akár hosszú távon is könnyen fenntartható. Gyermekünk ugyanazt láthatja, mint mi. Amellett, hogy akár újszülött korban is elkezdhetjük háton hordozni a babánkat, sokszor nem egyszerű megbarátkozni a gondolattal, hogy a hátunkon vigyük a őt, pedig ha kipróbáljuk, tapasztalhatjuk, hogy itt is mindig pontosan tudjuk, mi történik vele. Több gyakorlást kíván, de megéri a befektetett idő és energia.

 

 

Mi történik babahordozási tanácsadáson?

 

 

 

Tanácsadóink már a kapcsolatfelvétel során átbeszélik a családokkal az alapvető információkat (mik az alapvető elképzelések, igények, mekkora babáról van szó…stb), ennek ismeretében személyre szabottan készülnek fel magára a tanácsadási alkalomra, amely az adott szituációtól függően a következők valamelyike lehet:

 

 • A személyes tanácsadások során tanácsadóink általában házhoz mennek, de ha szükséges, tudnak más helyszínt is biztosítani. Egy tanácsadás időtartama nagyjából 1,5-2 óra, de mindig a családotok tempójában zajlik, alkalmazkodva a babátok igényeihez, ha szükség van rá, bármikor beiktatható egy rövid szünet egy etetésre vagy pelenkázásra, de az sem jelent gondot, ha a legfiatalabb résztvevő esetleg elalszik közben. 

A tanácsadáson átbeszéljük, hogy mit érdemes tudni a babátok hordozásáról, illetve kitérünk a biztonsági és ortopédiai szempontokra. Minden esetben információt kaptok, megismerkedhettek azokkal a hordozókendős kötésekkel vagy hordozóeszközökkel, amik nálatok szóba jöhetnek, és közösen kiválaszthatjuk, azt, ami a ti élethelyzetekbe a leginkább passzol, aztán begyakorolhatjatok. A tanácsadások során, ha szeretnénétek, akár gyakorló babával is elsajátíthatjátok először a hordozók használatát. Természetesen itt a hordozási tanácsadás nem ér véget, mindannyiunk célja, hogy egy a családunk számára használható megoldást találjunk, úgyhogy ha nehézségbe ütköztök, bármikor kérdezhettek.

 

 • Sok tanácsadónk tart online tanácsadást is, melynek a menete hasonló, mint a személyes tanácsadásé. Bár ez nem minden esetben egyenértékű a személyes tanácsadással, de ha a közelben nem érhető el (szimpatikus) babahordozási tanácsadó, vagy az aktuális helyzet nem teszi lehetővé, nagy segítség lehet.
 • A minitanácsadások fél-egy órát vehetnek igénybe, ami akkor lehet segítség, ha kötésjavításra van szükségetek, vagy ha már van gyakorlatotok a hordozásban, de valamilyen új eszközt szeretnétek próbálni, esetleg egy már megvásárolt hordozó beállításával akad gondotok.
 • Több tanácsadónk tart ezen kívül csoportos tanácsadást, ezeknek a menete többnyire előre meghatározott, témája lehet várandós tanácsadás, elöl hordozás, háton- és csípőn hordozás vagy bonyolultabb háti kötések.

Ha bármikor már a várandósság alatt, vagy utána újszülött kortól totyogós korig, vagy később kérdés merülne fel bennetek, keressétek bátran a számotokra szimpatikus tanácsadót, ehhez nagy segítség lehet a térképes keresőnk.

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!