Miért jó hordozni?
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília

OLVASNIVALÓ

Apák a hordozás világában

Apák a hordozás világában

 

Írta: Sáriné Denhoffer Bernadet

 

 

Régimódi családban nőttem fel, ahol megvoltak a tipikus minták, a tipikus női és férfi szerepek. Apuka volt az, aki reggeltől estig dolgozott, hazajött kipihente a munka fáradalmait. Később esetleg barkácsolgatott egy kicsit, javítgatott a családi fészken. Gyermeknevelésbe csak indokolt esetben „folyt bele”. Anyuka eközben a gyermekek mellett a háztartást vezette, ellátta a háziállatokat, művelte a konyhakertet és persze később ő is helytállt a munkahelyen. Annak idején fel sem merült senkiben, hogy a férfiak is kaphatnak egy „kis” női feladatot, pl. a gyermeknevelés terén. Manapság már az édesapák nagyobb szerepet játszanak gyermekük életében. Jelen vannak (lehetnek) terhes gondozások során, az ultrahang vizsgálatokon. Szülőszobán édesanya támasza lehet a férje, a leendő apuka. Császármetszés alkalmával is már egyes kórházakban apuka jelen van és ha anyuka állapota indokolja, akkor az édesapa mellkasára helyezik a picit megszületése utáni néhány percben. Későbbiekben ugyan úgy pelenkázza, eteti, gondozza gyermekét, mint az édesanya.

 

 

Gyermekkoromban csak nőket láttam az utcán babakocsit tologatva, manapság már férfiakat is, sőt a környékünkön férjemet láthatták, ahogyan gyermekeinket hordozza. Ugyanis ők az erősebbik nem képviselői, „cipekedés” őket kevésbé terheli meg, hisz testalkatuk erre van „megalkotva”. Javasolni szoktuk, hogy a szülés utáni 6 hetes gyermekágyi időszakban, ha az újszülött kis jövevény igényli a testközelséget, ez esetben inkább apuka vállalja magára eme nemes feladatot, hogy hordozza, ezzel is elősegítve ő és gyermeke közti kötődés kialakulását. Kijelenthetjük, hogy édesanyák és gyermekük közt „könnyebben” létrejön a kötődés, hisz ők hordozzák szívük alatt 9 hónapig babájukat. Azzal, hogy édesapa is hordozza gyermekét ő is egyre magabiztosabb lesz az apai szerepében. A növekvő önbizalmával egy időben egyre kiegyensúlyozottabban élheti át a családdá válás folyamatát, ezzel anyuka támaszává válhat.

 

 

 

 

A csecsemőknek nélkülözhetetlen a testi kontaktus, ami megalapozza az érzelmi kötődés kialakulását. Ha az érintések, babusgatások, dajkálások jelen vannak a kisbaba mindennapjaiban, úgy ő sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb. Hordozás során csökken a stressz szintje, pulzusa lecsökken, légzése lelassul, jobban érzi magát a baba, kialakul a bizalma szülei irányába. Motoros képességei fejlődnek. Hordozással az ideális, zárt, meleg, biztonságot nyújtó „méh-béli létet” meghosszabbíthatjuk számára. Kimutatták, hogy a sok ölelésben, testi kontaktusban, szeretetteljes nevelésben részesült gyermekekből kevésbé agresszív, jó és egészséges emberi kapcsolatokat fenntartó felnőtt válik.

 

 

Miért jó, miért könnyebb a férfiaknak a babahordozás?

 

 

Az őskorban a férfiak halásztak, vadásztak, az asszonyok gyűjtögető életmódot folytattak. Ezzel a szerepek formálták testüket, az evolúció során ezek a testi különbségek is megmaradtak. Mivel a férfiak testét ősidők óta a vadászat, a nehéz súlyok emelése, mozgatása formálta, így napjainkban is erőfölényüket kamatoztathatják a babahordozás terén is. Ha megfigyeljük, a férfiak háta, válla szélesebb, hosszabb, nagyobb kulcscsonttal és vállcsúcs ízülettel rendelkeznek, tehát hordozókendő használatakor a vállukon sokkal jobban eloszlik a baba súlya, így időben tovább képesek hordozni. Ki- és belégzéskor a mellkas mozgást a rekeszizom mozgása is kíséri, ezáltal a hasi szervek előre és lefele tolódnak. Ez a légzési formát hasi légzésnek nevezzük és a férfiak sajátossága. Megfelelő kötéstechnikával segíthetjük, hogy a mellkast, mellizmaikat, felkar izmokat ne nyomjuk, így komfortosabb legyen a babahordozás a férfinek. Fentiek értelmében elöl hordozás estén belül zsebes keresztezett, háti hordozáskor olyan kötést javaslok, ami nem fogja le a karokat, ilyen például a batyu, batyu keresztezett mellkaspántokkal. Hátizmuk is erősebb, így ők minden bizonnyal elöl hordozva nagyobb súlyú babákat is elbírnak, mint a nők, illetve huzamosabb ideig képesek az édes teher cipelésére. Terhességük során az édesanyák medencealap- és a gátizmaik meggyengülnek, ízületek meglazulnak, szülés után a női belső szervek visszarendeződnek, ezért számukra az elöl hordozást a babájuk 3-4 hónapos koráig és/vagy 5-7 kg-os súlyukig javasoljuk. Minden esetben figyelni és hallgatni kell az édesanyának teste jelzéseire, meglehet, hogy már 4-5 kg-nál érdemes lesz csípő, vagy háti hordozásra váltani. Persze mindezek a javaslatok az édesapák elöl hordozására is érvényesek.

 

 

Babájukat hordozó apukák a környezetemben sajnos nagyon kevés van, vagy nagyon elbújtak. Általános tapasztalatom, az hogy anyuka „fejébe veszi”, hogy szeretné babáját hordozni. Ezt a szándékát megbeszéli apukával. Jó esetben apuka ezután támogató lesz, vagy közömbös, egészen addig, amíg hordozó eszköz vásárlására kerül sor. Anyuka félve áll a családfő elé, hogy bejelentse mennyit kíván költeni egy babahordozó eszközre. Pedig egy megfelelően kiválasztott hordozókendő újszülött kortól egészen a hordozós kor (2-3 éves) végéig használható. Van olyan család, ahol itt már le is zárták a hordozás gondolatát. Szerencsére szélesebb sugarú körben kiterjesztve az ismerősök közt nem ez az elterjedt séma, apuka rábólint a vásárlásra. Anyuka lelkesen hordoz, hordozási tanácsadót keres fel, hogy minél tökéletesebbek legyenek a kötései, esetlegesen megerősítést vár, főleg háti hordozás esetén. Apuka látja, hogy anyuka mennyire jól döntött a hordozással kapcsolatban, szeretné ő is kipróbálni, hisz ő is hordozza nap mint nap kisbabájukat, csak éppen hordozó eszköz híján leszakad a karja, dereka, nyaka. Legtöbb apuka ilyenkor szólal meg, „kösd rám a kicsit!” és ő is végleg beleszeret a hordozás nyújtotta varázsba. Érezheti babája testének minden rezdülését, érzi, mikor lesz izgatott egy érdekes látnivalótól, mikor keres megnyugvást, biztonságot apához bújva, mikor lazul el és mikor szenderül álomba. Bevállalósabb édesapák hordozási tanácsadóhoz is elkísérik anyukát és ők is megtanulják a kötéstechnikákat, későbbiekben maguk kötik hordozóeszközbe a picit. A férfiak vizuális típusok, sokkal jobb a térbeli orientációjuk. A szuper térlátásuknak köszönhetően könnyebben átlátják a hordozókendős kötéseket, ami segíti őket az elsajátításban. Habár az apukák általában a formázott hordozókat részesítik előnyben, hisz azt csak egyszer kell beállítani és már útra készen is állnak. Viszont mindig fontos próbálni a formázott hordozókat, hiszen az eltérő testalkat miatt ami jó lehet anyukának, az nem biztos, hogy apukának is megfelelő hordozó. A karikás kendő is, egyszerűségének köszönhetően, közkedvelt a férfiak körében.

 

 

Hordozóeszköz gyártók is meglátták a lehetőségeket és már az édesapák is válogathatnak az egyre csak bővülő, számukra készített szövésminták palettájáról. Hordozós kiegészítőket, kabátokat, csatos hordozókat is találhatunk kimondottan férfias mintákkal, színekkel.

 

 

 

 

 

A család összetartó, fontos eleme, mozgató rugója az édesanya. Ha anya nem érzi jól magát a bőrében, beteg, kimerült, azt bizony mind apuka, mind a baba megérzi. Tehát anyát kell jó passzban tartani és ez apa feladata. Anyának is kell egy kis énidő.
Szóval én azt mondom, Apukák, hajrá, babahordozásra fel, hisz egyre több sztárapuka is igenet mondott a hordozásra! A babahordozás menő és szexi.

 

 

 

 

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!