Miért jó hordozni?
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett

OLVASNIVALÓ

Babahordozás és egészség

Az optimális guggoló terpesz mértéke

 

 

 

 

Mi a legjobb a kisbabám csípőjének? – Az optimális guggoló terpesz mértéke

 

Mivel a csípő csontosodása egészen a kamaszkorig nem fejeződik be, és folyamatos változáson megy keresztül születéstől a járás megtanulásáig, fontos, hogy ebben a korai időszakban, csecsemőkorban, megtegyünk mindent azért, hogy ebben a folyamatban támogassuk. A legkisebb babák, akár koraszülöttek számára is megadhatjuk az optimális tartást egy jól megkötött szövött hordozókendővel vagy karikás kendővel, később pedig más, körültekintően megválasztott eszközökkel. Lássuk, mire érdemes figyelni:

 

Részlet Fettweis, Ewald „A babák és a kisgyerekek kendőben vagy más hordozóeszközben való hordozásáról” c. cikkéből (Über das Tragen von Baby und Kleinkindern in Tüchern und Tragehilfen, Orthopädische Praxis 46, 2, 2010):

 

Későbbi vizsgálatok tanúsága szerint a 110-120 fokos felhúzás (guggolás) és a 40 fokos terpesztés a középvonaltól kifelé (abdukciós szög, különböző ábrákon az α szög) különösen kedvező, mert ekkor a combnyak tengelye közel merőlegesen áll a csípőízület minden bemenetének síkjára, és így különösen kedvezőek a feltételek a csontmag képződéséhez (9). Egyébként, a kívánatos mértékű, ill. megszokott felhúzás és terpesztés természetesen függ a gyermek életkorától és a hordozó testméretétől. Szintén különbséget kell tennünk az optimális érték és az akörüli ingadozás között. Ez összehasonlítható az autópályán megadott sebesség-„irányértékekkel”. Az abdukció (a test középvonalától eltávolító mozgás, a ford.) lehetőleg ne haladja meg az 55 fokot.

 

(9) Büschelberger, H.: Ätiologie, Prophylaxe und Frühbehandlung der Luxationshüfte. Beiträge zur Orthopädie und Traumatologie 11 (1964) 535 – 548.)

 

Részlet Kirkilionis, Evelin „Ein Baby will getragen sein.” c. könyvéből (Kösel, 1999, 44. oldal):

 

„Különböző orvosi közleményekben szükséges terápiás intézkedésként 30-tól 40 fokos szöget – olykor maximális 60 fokot – ajánlanak, miközben a guggolás 90 fokos (90 foktól -esetenként 120 fokig ajánlják). Emlékeznek-e, hogy néz ki ez a tartás, amikor hordozzák a babát? Ezek az ajánlott lábtartások megegyeznek a combok tartásával, amikor a gyerek egy felnőtt csípőjén ül! A terpesztő szög átlagosan 45 foknál van, a felső combcsontok legtöbbször 90 fokkal vagy erősebben fel vannak húzva a csípőízületnél, kb. 120 fokig.”

 

Azért említi Kirkilionis itt a terápiás célra megadott értékeket, mert az orvosi irodalomban csak terápiás céllal helyeznek csípőket ebbe a pozícióba. Kirkilionis diplomamunkája során azt mérte, hogy milyen helyzetben van a baba csípője, ha a felnőtt a saját csípőjére helyezi a babát, és megegyezést talált a saját kutatásai által mért szögekben és az orvosi irodalomban megadott szögekkel. Ezzel arra a következtetésre jut, hogy az evolúció során az ember koraszülése révén a csípőn való hordozásra alkalmazkodott: a baba helye a felnőtt csípőjén/testén van, természetes, hogy hordozzák.

 

Ezért természetesen ez a tartás akkor is jótékony, ha nem terápiás céllal helyezkedik a baba lába ebbe a helyzetbe, nem árthat, ha így tartja a kendő.

 

Ugyan Fettweis maximálisan 60 fokot, Kirkillionis pedig 55-öt ír, ezek az iránymértékek egyéni esetekben más módon jelennek meg, függően a baba fejlettségi szintjétől, a körülményektől.

 

Krieg Andreas svájci gyermekortopéd orvos 45-60 fokig terjedő optimális abdukciós szögről beszélt egy tanfolyamvezetőknek tartott előadáson Svájcban. A Beli Buba Babahordozó Iskola magyarországi konferenciáján is tartott előadást hasonló témában ortopéd szakorvos.

 

Az abdukciós szög helyett gyakran említjük a combcsontok közti szöget, ami kétszer annyi, mint az abdukciós szög (30/45-től 60 fokig terjedő abdukciós szög=α szög=a középvonaltól terjedő terpesztő szög = 60/90től- 120fokig terjedő teljes terpesz=teljes terpesztő szög).

 

Turi Nagy Éva, 2011 októberében

szerkesztette, lektorálta, Aggot Eszter, 2013 októberében

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!