Miért jó hordozni?
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi

OLVASNIVALÓ

Babahordozás és egészség

Az optimális guggoló terpesz mértéke

 

 

 

 

Mi a legjobb a kisbabám csípőjének? – Az optimális guggoló terpesz mértéke

 

Mivel a csípő csontosodása egészen a kamaszkorig nem fejeződik be, és folyamatos változáson megy keresztül születéstől a járás megtanulásáig, fontos, hogy ebben a korai időszakban, csecsemőkorban, megtegyünk mindent azért, hogy ebben a folyamatban támogassuk. A legkisebb babák, akár koraszülöttek számára is megadhatjuk az optimális tartást egy jól megkötött szövött hordozókendővel vagy karikás kendővel, később pedig más, körültekintően megválasztott eszközökkel. Lássuk, mire érdemes figyelni:

 

Részlet Fettweis, Ewald „A babák és a kisgyerekek kendőben vagy más hordozóeszközben való hordozásáról” c. cikkéből (Über das Tragen von Baby und Kleinkindern in Tüchern und Tragehilfen, Orthopädische Praxis 46, 2, 2010):

 

Későbbi vizsgálatok tanúsága szerint a 110-120 fokos felhúzás (guggolás) és a 40 fokos terpesztés a középvonaltól kifelé (abdukciós szög, különböző ábrákon az α szög) különösen kedvező, mert ekkor a combnyak tengelye közel merőlegesen áll a csípőízület minden bemenetének síkjára, és így különösen kedvezőek a feltételek a csontmag képződéséhez (9). Egyébként, a kívánatos mértékű, ill. megszokott felhúzás és terpesztés természetesen függ a gyermek életkorától és a hordozó testméretétől. Szintén különbséget kell tennünk az optimális érték és az akörüli ingadozás között. Ez összehasonlítható az autópályán megadott sebesség-„irányértékekkel”. Az abdukció (a test középvonalától eltávolító mozgás, a ford.) lehetőleg ne haladja meg az 55 fokot.

 

(9) Büschelberger, H.: Ätiologie, Prophylaxe und Frühbehandlung der Luxationshüfte. Beiträge zur Orthopädie und Traumatologie 11 (1964) 535 – 548.)

 

Részlet Kirkilionis, Evelin „Ein Baby will getragen sein.” c. könyvéből (Kösel, 1999, 44. oldal):

 

„Különböző orvosi közleményekben szükséges terápiás intézkedésként 30-tól 40 fokos szöget – olykor maximális 60 fokot – ajánlanak, miközben a guggolás 90 fokos (90 foktól -esetenként 120 fokig ajánlják). Emlékeznek-e, hogy néz ki ez a tartás, amikor hordozzák a babát? Ezek az ajánlott lábtartások megegyeznek a combok tartásával, amikor a gyerek egy felnőtt csípőjén ül! A terpesztő szög átlagosan 45 foknál van, a felső combcsontok legtöbbször 90 fokkal vagy erősebben fel vannak húzva a csípőízületnél, kb. 120 fokig.”

 

Azért említi Kirkilionis itt a terápiás célra megadott értékeket, mert az orvosi irodalomban csak terápiás céllal helyeznek csípőket ebbe a pozícióba. Kirkilionis diplomamunkája során azt mérte, hogy milyen helyzetben van a baba csípője, ha a felnőtt a saját csípőjére helyezi a babát, és megegyezést talált a saját kutatásai által mért szögekben és az orvosi irodalomban megadott szögekkel. Ezzel arra a következtetésre jut, hogy az evolúció során az ember koraszülése révén a csípőn való hordozásra alkalmazkodott: a baba helye a felnőtt csípőjén/testén van, természetes, hogy hordozzák.

 

Ezért természetesen ez a tartás akkor is jótékony, ha nem terápiás céllal helyezkedik a baba lába ebbe a helyzetbe, nem árthat, ha így tartja a kendő.

 

Ugyan Fettweis maximálisan 60 fokot, Kirkillionis pedig 55-öt ír, ezek az iránymértékek egyéni esetekben más módon jelennek meg, függően a baba fejlettségi szintjétől, a körülményektől.

 

Krieg Andreas svájci gyermekortopéd orvos 45-60 fokig terjedő optimális abdukciós szögről beszélt egy tanfolyamvezetőknek tartott előadáson Svájcban. A Beli Buba Babahordozó Iskola magyarországi konferenciáján is tartott előadást hasonló témában ortopéd szakorvos.

 

Az abdukciós szög helyett gyakran említjük a combcsontok közti szöget, ami kétszer annyi, mint az abdukciós szög (30/45-től 60 fokig terjedő abdukciós szög=α szög=a középvonaltól terjedő terpesztő szög = 60/90től- 120fokig terjedő teljes terpesz=teljes terpesztő szög).

 

Turi Nagy Éva, 2011 októberében

szerkesztette, lektorálta, Aggot Eszter, 2013 októberében

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!