Miért jó hordozni?
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya

OLVASNIVALÓ

Hordozás télen, hidegben

Hordozás télen, hidegben

 

Írta: Dr. Berecz Bernadett

 

A képek tanácsadóink fotói, keressetek minket, ha tanácsra van szükségetek!

 

 

Sokan szeretjük a telet és szívesen vagyunk a szabadban hideg időben is. Szerencsés, ha ezt a hozzáállásunkat átadhatjuk a gyermekeinkek is!

Vannak, akik nem szeretik a zimankót, mégis olykor mindannyiunknak ki kell dugnunk az orrunkat az ajtón, és tudjuk azt is, hogy a gyerekeknek szükségük van a friss levegőre.

 

A hűvös őszi napokon és az igazán hideg télben is csodálatos, ha jól összebújva, a közös meleget élvezve együtt sétálunk, kirándulunk a babánkkal vagy totyogónkkal a szabadban. Jót tesz testünknek, lelkünknek a séta és a friss levegő. Ne tartsunk hát a hidegtől, a hordozás még a fagyos időben is segít, hogy könnyen kimozduljunk otthonról a kicsikénkkel, nagyobbacskánkkal egyaránt!

 

Nem kell kihagynunk egyetlen őszi vagy téli túrát sem, mert hátunkra kaphatjuk a gyermekünket és már indulhatunk is a természetbe! se!

 

Ne hagyjuk otthon a kutyát se!

 

Nézzük, mire figyeljünk, amikor hordozott gyermekünkkel kimegyünk a hidegbe!

 

 

ÖLTÖZZÜNK FEL MELEGEN, DE KERÜLJÜK A TÚLMELEGEDÉST!

 

Már gyerekkorunktól halljuk, hogy rétegesen kell öltözködni. Ennek oka, hogy a ruha rétegei között megbúvó levegő nagyon jó hőszigetelő, így két réteg vékony ruha jobban melegít, mint egy réteg vastag. Ez hatványozottan igaz, amikor hordozunk!

 

Öltözzünk mi magunk is rétegesen, mert melegíteni fog minket:

  • a babánk teste (képzeljük el, hogy egy kb. 36 oC-os édes kis kályhát viszünk magunkkal szorosan a testünkön),
  • a formázott hordozónk (vagy több rétegű, vagy vastag anyagból készült) vagy a kendő, ami akár több rétegben is körülölelhet minket a kötésválasztásunktól függően (a rugalmas kendők három rétegben fedik a baba hátát)
  • a kardigánunk, a pulóverünk vagy a kabátunk
  • a mozgás – még a lassú séta is hőt termel a testünkben

 

Ugyanez igaz a babánkra, őt is melegíti majd mindez és a mi testhőnk! Természetesen mindenki félti a kis szeme fényét attól, hogy fázzon, így sok ruhát adunk a gyermekeinkre. (Főleg elsőszülött babánikra, és ez is teljesen természetes!) Pici babáknál, akik még nem tudják huzamos ideig megtartani a fejüket és a felső testüket, valamint nehezebben értjük a jelzéseiket,

 

FOKOZOTTAN FIGYELJÜNK A TÚLMELEGEDÉSRE! 

 

Tapasztalataink szerint az a téli hordozás során leggyakrabban felmerülő probléma, hogy a babák nyűgösek lesznek, feszengenek attól, hogy MELEGÜK van. Amíg a babák kicsik, még nem képesek hatékonyan szabályozni testük hőmérsékletét, ezért ha túl sok és / vagy túl vastag réteget adunk rájuk, kockáztatjuk, hogy túlmelegszenek a hordozóban. A túl meleg öltöztetés megakadályozza, hogy elpárologjon a babák izzadsága. Ezért még a nagyobbacska babák és totyogók is – akik már jól tudják szabályozni a testhőmérsékletüket – szenvedhetnek a sok felesleges ruhától. Ha több, vékonyabb réteget adunk a kicsire és magunkra is, könnyen tudunk le- illetve visszavenni belőle, ha a helyzet úgy kívánja. Akárcsak a nyári forróságban, ilyenkor is nagyon figyeljünk arra, hogy összeizzadhatunk a babánkkal, ami nem probléma addig, amíg le nem vesszük egy hűvös helyen a kabátunkat. Ha a hidegből betérünk egy melegebb helyre – pl. boltba, hivatalba, óvodába, meleg buszra -, nyissuk ki a kabátunkat vagy vegyük le. Ha azt tapasztaljuk, hogy a babánk ruhája átnedvesedett az izzadságunktól, akkor cseréljük át egy száraz darabra.

  • Értem, akkor mit adjak a babára?
  • Azt a ruhát, amiben otthon van, erre legfeljebb egy kis kardigánt.

 

Óvjuk a baba fejét megfelelő vastagságú sapkával, ami azonban szabadon hagyja az arcot! Melegítsük a lábacskákat kis cipővel, meleg zoknival! Nagyon praktikusak a hordozós csizmák, amelyek nem esnek le a baba lábáról hordozás közben sem. A végtagok könnyen és gyorsan kihűlhetnek. Ha a baba már ki tudja venni a kezeit, feltétlenül adjunk rá kesztyűt! Jó választás még a hordozós overáll, ami általában – de nem mindig – polár anyagból készül. Fontos, hogy ez nem fog felcsúszni a baba hátán, tud benne megfelelően hajlani a térde, anyaga se nem túl csúszós, se nem túl tapadós.

 

Semmiképpen ne adjunk olyan téli overállt, amibe akkor öltöztetnék a gyermeket, ha babakocsiba tennénk! Ebben egészen biztosan túlmelegedne, másrészt a vastag anyag miatt nem tudna a baba megfelelő, fiziológiás pozícióba kerülni és a kendőt vagy hordozót sem tudnánk elég szorosra húzni rajta, hogy megfelelően támassza a baba hátát. Emiatt a baba súlypontja távolabb esne a felnőtt testétől, húzná a vállainkat és nehezebbnek és kényelmetlennek éreznénk a hordozást.

 

 

  • De ha TÉNYLEG nagyon hideg van?!?! A babámnak akkor is melegre van szüksége. Mit tehetek?

 

Még a legcudarabb időben is a babának a legjobb helye a szülője testén van. Legyen szó akár vízszintes hófúvásról vagy szélviharról, a legnagyobb védelmet a TE testközelséged jelenti számára. A legvédettebb helyen a mellkasunkon van a baba, itt tudjuk védeni legjobban a szél ellen. A hátonhordozás is jó megoldás lehet a gyakorlott háti hordozó szülők számára, mert látjuk, hová lépünk (nem takarja ki a látóterünk egy részét a baba), de figyeljünk arra, hogy megfelelően védjük a babát az elemekkel szemben. Ha tapasztalt hátonhordozó vagy már ugyan – pl. nagyobb gyermekedet már hordoztad háton –, de ennek a babának még szokatlan a hátonhordozás érzése, előbb otthon ismertesd meg vele az új érzést, ne a kinti hidegben kezdjétek el.

 

 

 

NAGYON FIGYELJÜNK ARRA, HOGY A LÉGUTAK MINDIG SZABADON MARADJANAK!

 

Fordítsunk figyelmet a saját ruházatunkra is: egy sál vagy egy kapucni is kerülhet a baba arca elé és akadályozhatja a szabad légzést. Ez fokozottan igaz pici babák esetén, akik még nem tudják egyedül elfordítani a fejüket. Hátonhordozáskor rendszeresen ellenőrizzük, hogy nem takarja-e valami a baba arcát. Ehhez elővehetünk egy kis tükröt, de a modern telefonok szelfikészítő funkciója is használható erre a célra.

 

SOHA NE KERÜLJÖN A BABA ARCA ELÉ a hordozókendő vagy más hordozóeszköz, se a kabát, se más ruházat!

 

 

 

 

 

 

  • És ha esik az eső?

 

Esőben használhatunk esernyőt vagy közös esőponcsót. Több gyártó is készít a hordozójára esővédő burkot, ezek egy részét akár kendővel is tudjuk használni.

 

 

  • Az én totyogóm állandóan föl- és lekéredzkedik…

 

Amikor már nagyobb a gyermek és gyakran szeretne a saját lábán sétálni, szaladgálni, de utána hamar visszakéredzkedik, akkor praktikusabb a KABÁTUNK FÖLÖTT HORDOZNI őt. Ilyenkor olyan kabátot válasszunk magunknak, ami nem nagyon csúszós és nem túlságosan vastag, mert mindkét tulajdonság megnehezíti a hordozó felhelyezését és megfelelően szorosra húzását. Ha mégis ilyen a kabátunk, akkor próbáljunk megkérni valakit, hogy segítsen föltenni a hordozót. A kapucni a felnőtt kabátján nem szerencsés ilyen helyzetben, mert a baba arca elé kerülhet és akadályozhatja a légzését.

 

Előfordul, hogy azt a hordozót, ami a mindennapokban a legkényelmesebb, kabát fölött túl bonyolult használni és inkább egy másik darabot választunk erre a célra. A leginkább megfelelő hordozók a kabát fölötti hordozáshoz azok, amiket egyszerű föl- és levenni, valamint könnyen szorosra lehet húzni. Ha a saját kabátunkon kívül hordozunk, nagyon kell figyelni arra, hogy így könnyebben, hamarabb fázhat a gyermekünk, mert nem tud a mi testhőnkből meríteni. Ezért sokkal melegebben kell öltöztetni ilyenkor a gyermekeket. Ezekre az alkalmakra kiválóak a vastag anorákok, amely alá még meleg alsóruházatot is adunk. Ha ezen felül is szükség van még melegítésre, ilyen esetekben remek megoldás a hordozós takaró. A fémvázas hordozóknál kifejezetten hangsúlyos a lehűlés veszélye, mert ezekben a hordozókban a gyerekek magasabban és a hordozó személy testétől távolabb helyezkednek el.

 

 

  • És ha csúszik az út?!?!?

 

Csúszós időben körültekintően válasszuk ki a cipőnket, csizmánkat, bakancsunkat! A lábbeli talpára erősített csúszásgátló nagyon hasznos lehet ilyenkor (sportboltokban kapható), bár nem minden talajtípusra ajánlott – kövessük a gyártó utasításait. Ha van olyan bakancsunk, amely talpát sokféle talajhoz tervezték, az a legjobb megoldás. Gondoljuk át, hogy mi jelent számukra nagyobb biztonságot: ha csúszós időben elöl hordozunk, mert ha elcsúsznánk, akkor a kezünket ki tudjuk tenni és védeni tudjuk a gyermekünket. Másoknak az ad biztonságot, hogy nem hordoznak csúszós időben, hanem babakocsival indulnak útnak.

 

Hordozós kiegészítők hideg időre a szülőnek (anyának és apának egyaránt!)

 

 

 

 

 

Egy jó nagy kardigán vagy kabát: legalább 2 mérettel legyen nagyobb, mint a saját méretünk, hogy a babával ketten is beférjünk alá. Elöl és hátonhordozáshoz is alkalmas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hordozós pulóver: ketten is belefértek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hordozós kardigán: készülhet otthon, egy régi kardigán átalakításával, vagy vásárolhatunk hordozásra kialakított kész terméket

 

 

 

 

 

 

Hordozós kabát: szintén lehet házi átalakítás, vagy profi, erre a célra készült termék:

 

 

 

 

Hordozós poncsó: akár kézzel is készülhet

 

 

 

 

 

 

 

 

Hordozós takaró: amikor a baba extra védelmet igényel, mert neked pl. elég még egy kardigán, de ő nem mozog és fázhat, vagy ha nem tudod behúzni a saját kabátod zipzárját, akkor a babát egy takaróval melegítheted.

 

 

 

 

 

 

 

 

Csőtop: ketten is belefértek, a törzseteket melegíti, használható önállóan hűvös időben és kabát alá, ha nagyon hideg van.

 

 

 

 

 

 

 

A babának:

 

Polár hordozós overáll: vékony, mégis jól melegít, a baba megfelelő pozíciót fel tud venni benne. Akkor is hasznos, ha már nagyobb a gyermek és ki-kikéredzkedik a hordozóból. Ilyenkor nem fog fázni, mert amikor a saját lábán jár, mozog, és nem lesz túl melege a hordozóban kabát alatt sem, mert ott nem mozog annyit. Több hordozós overállnak van kézre húzható részre, ami melegen tartja a babakezeket is.

 

Hordozós csizma: nem esik le a baba lábáról hordozás közben sem.

 

Baby legs vagy lábszárvédő: a hordozáskor felhúzódó lábacskákra lehet húzni, de szabadulóművészek karjait is védheti.

 

Űrhajós sapka: takarja a baba nyakát is, ráadásul nem tudja lehúzni a fejéről (olyan könnyen).

 

Kesztyű: jó, ha egy szalaggal összekötjük a párokat, amit átfűzünk a kabát ujján, hogy ne fogyjanak olyan gyorsan. Kesztyű hiányában zoknit is adhatunk a baba kezére.

 

 

Télen sokunknak okoz fejtörést, hogy hogyan öltöztessük megfelelően a rövidebb-hosszabb utakhoz a babánkat.

 

Ehhez írtam az alábbi három történetet, amiből talán ötletet tudtok meríteni. Lessünk most be három képzeletbeli család elképzelet reggelébe! A valósággal való bármilyen egyezés csak a véletlen műve. A szerző a leírásokban szereplő családok megformáláshoz saját és mások tapasztalataiból merített ihletet a történetek kitalálásakor.

 

 

Nagyvárosi mindennapok:

 

Manci két gyerekkel óvodába indul: Manyi 4 éves, Sanyika 5 hónapos. Zimankós reggel van, a hetedik emeleti ablakból jól látszik, hogy deresek fák meztelen ágai.  A lakás melegében kell felöltöztetni az örökmozgó Manyit és a dundi Sanyikát. Manci Manyival kezdi a sort, akit felöltöztet és a folyósóra küldi nézelődni. Sanyira gyorsan ráad egy kardigánt, sapkát és csizmácskákat, majd beteszi a kendőbe. Közben ablakot nyit, hogy levegőhöz jussanak mindketten. Magára veszi a csősálját és a (hordozós) kabátját, majd Manyi becserkészésére indul. Manyi közben leszaladt a lépcsőn, Manci a negyedik emeleten éri utol, miközben áldja az eszét, hogy nem babakocsival indult útnak. Leballagnak a földszintre. Szorosan fogja Manyi kezét, amíg átmennek az úton az autóig. Az autóban dermesztő hideg van. Manyi beül az ülésébe, Manci pedig kiveszi Sanyikát a hordozóból, átteszi az autósülésébe és szorosan beköti. Gyorsan betakargatja a biztonsági öv fölött az autóban tartott meleg takaróval. Újra hálát ad az előrelátásáért, amiért nem a szkafander-szerű kezeslábasba öltöztette Sanyit, amivel lehetetlen lenne szorosra húzni a biztonsági övet. Manci nem eszi le a kendőt, bepattan a sorfőrülésbe és már indul is. Az óvodánál Manyi kiszáll és az ajtóban toporog. Manci egy pillanat alatt kikapja Sanyit az autóból és visszateszi a kendőbe, majd fölhúzza a kabátja cipzárát. Bemennek az ovi épületébe, jó meleg van. Manci ismét lehúzza a cipzárat, nehogy Sanyi túlmelegedjen. Manyi már várja őket, hogy Manci segítsen lehúzni neki a beragadt cipzárat a kezeslábasán. Manci leveszi a kabátját, lehúzza Sanyi fejéről a sapkát és leguggol Manyi mellé. Elbúcsúznak, majd Manci elindul az óvoda ajtaja felé.

 

 

 

Kisvárosi délután

 

Fanni, az édes 8 hónapos kislány láthatóan álmosodik, dörzsöli a szemét, ásítozik. Anyukája, Edina számára egyértelmű, hogy alváshoz készülődik. Remek – gondolja Edina, akkor ezt az alvást összekötjük Blöki sétájával és még Brúnót is elhozzuk a napköziből! Felöltözteti Fannit a hordozós overállba, a hátára kanyarítja, felveszi a nagykabátot, amibe ketten is beférnek. Brúnó pórázt kap és már indulnak is! Kifelé menet észreveszi, hogy a postás bedobott egy értesítőt: „csomagja érkezett”.

– Végre! – gondolja Edina és a zsebébe gyömöszöli az értesítőt. Fanni már nem gügyörészik, egyre nehezebbnek tűnik, elengedi magát és Edina tudja, hogy egy percen belül aludni fog.
Elindulnak a szokásos úton, aminek az eleje egy kis füves rész mellett vezet. Blöki itt boldogan jelölgeti a territóriumát, majd Edina észreveszi, hogy itt az ideje kivenni a mindig a zsebében lapuló zacskók közül egyet. Lehajol és összegyűjti, amit Blöki kihelyezett, majd a közeli kukába dobja, amit az önkormányzat pont erre a célra telepített.

Az órájára néz, még van egy kis idő, amíg Brúnó végez a szakkörrel, addig beugranak a várva várt csomagért a postára. Csomaggal a hóna alatt boldog mosollyal indul az iskolába Brúnóért.

 

 

 

Vidéki idill

 

-5 fok van odakint, befagyott a tyúkok és a kutya vize, Ildi kettesben van otthon Bencével, a 3 hónapos kisfiával. Balázs, a párja csak esete későn ér haza, Ildinek egyedül kell ellátnia az állatokat. Ildi fölkapja hát Bencét, sapkát, csizmát ad rá, kendőbe teszi és a rövid kinti tartózkodás idejére egy meleg takarót borít rá, és így, ketten együtt bújnak bele Balázs nagyméretű kabátjába.

Ildi kilép az ajtón a teli locsolókannával a kezében és a kutya-, majd a tyúkól felé veszi az útját, majd lejárja a szokásos kört Bencével együtt, aki közben a friss levegő hatására már el is aludt édesanyja mellkasán…

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!