Miért jó hordozni?
"Mert érzem a gyermekem." Mohai-Kakasy Bernadett
"Mert egyszerre szabadság és kötelék is. Míg szabadon intézzük mindennapi teendőinket, addig biztonságosan épül a gyermek-szülő kötelék is." Boldis-Molnár Anna
“Mert a gyermek az életem szerves része és nem a célja.” Kajzinger Ildikó
"Mert egy olyan kötelék, ami szabadságot ad." Nemesné Singer Edina
"Mert a gyermekeim a biztonságos, szeretettel teli ölelésemből ismerhetik meg a világot." Czétényiné Koltai Anna
"Mert magabiztosabb anyává válok tőle." Csaplárné György Szilvia
"Mert olyan biztonságot, közelségét ad, ami minden bajt, bút elfelejtet." Budainé Hidvégi Beáta
"Mert olyan, mint egy folyamatos, meleg ölelés, és mégis marad két szabad kezem." Berecz Bernadett
"Mert a testemmel érzem minden szívverését és lélegzetvételét, ahogy hozzám bújva szemléli a világot." Balogh Eszter
“Mert olyan, mint mikor még egyek voltunk.” Kovalik Évi
“Mert sportnak is kiváló.” O.L. Réka
"Mert minden frusztrációm elmúlik." Mészáros-Borbás Anita
"Mert nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és gyermeked is gazdagabbak lesztek." Kiss Anikó
“Mert bármikor megszoptathatom.” Szomjas Kriszti
“Mert élhetem az életem, és közben anya is vagyok.” Turi Nagy Éva
"Mert egyszerűen megkönnyíti az életet." Dérné Kovács Ibolya
"Mert hordozni jó." Mohai-Kakasy Bernadett
“Mert ez egy mélyebb közelség.” Knauer Ancsa
"Mert érzem minden rezdülését." Ruff Marcsi
“Mert együtt táncolni a világ legjobb dolga.” Kada Éva
"Mert így van két szabad kezed, a gyermek pedig a legjobb helyen van." Csiki-Váradi Júlia
"Mert a legjobb, ami velünk történhet. Erősíti a köteléket közöttünk a kicsivel és a 2 szabad kezemmel rengeteg mindent el tudok intézni, ez magabiztossá és kiegyensúlyozottá tesz. Imádom, hogy a nagylányommal több minőségi időt tudok tölteni a hordozás által. Mindenki boldog." Póczik Lili
"Mert természetes, biztonságos, elérhető, egészséges, és felejthetetlen emlék." Ádam Julianna
“Mert tudom fogni közben a nagyobbik kezét.” Csörgő Andi
"Mert ez a kapcsolódás mindannyiunk igénye." Kőrösi Kitty
"Mert megszűnik a rosszalkodás, nem marad más csak az édes összebújás." Szingerné Prikrill Barbara
“Mert ha testközelben van a babám az mindkettőnket megnyugtat.” Varga Andi
“Mert kiegyensúlyozott babák nőnek fel a kendőben.” Ágoston Andi
“Mert közösen éljük meg a mindennapokat.” Zsanda Emília
“Mert kiegészítjük egymást.” Csucsi Judit
"Mert szabaddá tesz." Kepler Dorki

SZÉTNYÍLT HASIZOM ÉS A BABAHORDOZÁS

A hasfalunkat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó tömöttrostos kötőszövet, a Linea Alba zárja. Ennek a kötőszövetnek nagyon nagy a szakítószilárdsága. A szétnyílt hasizom, azaz a Rectus Diastasis (RD) akkor alakul ki, ha megnő a hasüregi nyomás, ami az egyenes hasizompár eltávolodásával jár, ilyenkor a fehér vonal (latinul a Linea Alba) megnyúlni kényszerül. Ha ez megtörténik, akkor az egyenes hasizom középvonalában egy könnyen kitapintható rés alakul ki. Ez után a hasizom csak speciális edzéstechnikával fejleszthető. A várandósság alatt MINDENKÉPPEN szétnyílik a hasizom, hogy a növekvő magzanak legyen elég helye. A kötőszövet regenerációs képessége nem túl jó, az esetek kb 55-60%-ában tud magától regenerálódni a hasfal. A regenerációs képesség nagyban függ az egyéni adottságoktól, életmódtól, kortól is, és attól, hogy hányadik várandósság után regenerálódik az édesanya. 

A grafika Bagyinka Tímea tulajdona, felhasználásához hozzájárult.

A tünetek

A szétnyílt hasizom először csak esztétikai probléma: ilyen lehet, ha felülésnél egy furcsa, függőleges kis “kifli” jelenik meg a hasadon a fehér vonal vonalában; vagy ha azt veszed észre, hogy a nadrágod, ami reggel még jó volt, estére már bőven szoros. Itt nem azt történik, hogy egy nap alatt híztál két nadrágméretet, hanem a hasfalad nem tart funkcionálisan megfelelően. Erősebb jelzés, ha fáj a hátad, a derekad, főleg a keresztcsonti szakaszon, vagy a hasad húzódik, esetleg szúró fájdalom is jelentkezhet a köldök környékén. Ilyenkor már érdemes szakembert felkeresni. Később (akár évekkel, évtizedekkel később!) kialakulhat a szétnyílt hasizom folyományaként hasfali sérv, hüvelyfali gyengeség vagy gerincsérv is. Megjegyzés: Ha bármilyen hasi fájdalomérzeted van, ami nem múlik, és/vagy terhelés hatására fokozódik, fordulj orvoshoz! 

Hogyan tudod ellenőrizni, hogy szét van-e nyílva a hasizmod?

A legjobb, ha az orvosod ellenőrzi a 6 hetes kontroll alkalmával, itt szóba jöhet tapintásos vagy ultrahang vizsgálat. Később is ez a két módszer áll a rendelkezésedre: az ultrahang adja a legpontosabb képet, de elenyésző azoknak a száma (kb 5%), akik nem diagnosztizálhatók jól a betapintásos módszerrel, és az önvizsgálat is jó támpontot adhat.  

Tapintásos önvizsgálat

Szükséged lesz tollra, papírra, szabócentire. Feküdj a hátadra, húzd fel a térded, tedd a talajra a talpad! Az egyik kezed tedd a tarkód alá, a másikkal fogod a vizsgálatot végezni. A hasizom csak megfeszített állapotban vizsgálható, ezért csinálj egy hasprést, és tartsd meg! Köldöknél, a has síkjára merőlegesen tartott kézzel tapintsd ki, hogy hol a sérülés. Ha van, akkor egy “huplit” vagy “peremet” fogsz tapasztalni a köldök két oldalán. Mérd le, milyen széles a sérülés! Ezt úgy tudod megtenni, hogy kipróbálod, hány ujjad fér a résbe. (1, 2, 3 vagy több?) Ez után az ujjbegyeddel felfele a szegycsont irányába és lefele a szeméremcsont irányába körkörös mozdulatokkal tapintsd ki, milyen hosszú a sérülés! Egy pici tollpöttyel jelöld meg, állj fel, és centivel mérd le a köldök közepe és a pötty közti távolságot! Három adatot fogsz kapni: a szélességet (ujjnyi) és a hosszúságot köldöktől felfelé és lefelé (cm). Ha a sérülés szélessége nagyobb 2 ujjnyinál, és/vagy a hossza nagyobb összesen 4 cm-nél, és/vagy kellemetlen tüneteket okoz, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Hordozás sérült hasfallal

Ha a szétnyílt téged is érint, akkor sem kell lemondanod a hordozásról, viszont jó, ha tudsz azokról a folyamatokról, amik végbemennek a szervezetedben.  A várandósság alatt a testtartás megváltozik: a gerinc görbületei fokozódnak, ezzel egy időben hormonális okokból meggyengül a törzsizomfűző (core), hogy a baba viszonylag nagy buksija majd gond nélkül átférjen a szülőcsatornán. A szülés után a baba karban hordozása, a szoptatás miatt még inkább előreeshetnek a vállak. Ezt fokozza, hogy ha szoptatás közben az anyuka a telefonját nézegeti… A felsorolt hatások összeadódnak: a törzsizmok összehangolt, funkcionális működése megbomlik, ezért érdemes tudatosan változtatni. De mit és hogyan?  

1

Foglalkozz a tartásoddal! A megfelelő tartás a záloga annak, hogy a hordozó személy szempontjából hosszú távon is kényelmes és egészséges legyen a hordozás: ebben a helyzetben működnek jól a törzsizmaid, és nem terheled feleslegesen a has-és a gátizmokat. De milyen a megfelelő tartás?

Kiinduló helyzet: csípőszéles terpesz, laza a térd (nincs megfeszítve). Fejtetővel nyúlunk felfelé a gerinc meghosszabbításában, lapockát hátra-lefelé zárjuk, anélkül, hogy a mellkas kiemelkedne. A szeméremcsont fókuszát billentjük előre - ezáltal a csípőlapátok hátrafelé billennek (tónusba kerülnek a farizmok és a core izmok). Erőkifejtésnél (azaz minden mozgásnál, kivéve a járást) húzzuk fel a gátat és laposítsuk a hasfalat. Kerüljük a csípőlapátok előre billentését (homorítást), mert ilyenkor a lumbális (ágyéki) szakasz komoly plusz terhelést kap.

A kép a 4MOM tulajdona.
2

Bármilyen szétnyílt hasizom (vagy gátizom) tünet, probléma, fájdalom esetén csak rövid ideig hordozz, ami egyszerre maximum 50-60 percet jelent!

Ahogy javul az állapotod, úgy növelhető a hordozás időtartama. Ha ennél hosszabb időre lenne szükséged, tarts pihenőt!

3

Preferáld a szimmetrikus hordozási pozíciókat!

Lehetőség szerint kerüld a csípőn hordozós helyzeteket, ha ez nem megoldható, gyakran válts oldalt!

4

Ha elöl hordozod a babád, az a fent vázolt hanyag testtartást erősíti: előre húzza a vállad, és még jobban homorítasz a keresztcsonti szakaszon, ezáltal nőhet a hasüregi nyomás.

Nem tilos az elöl hordozás, de fokozottan ügyelj a tartásbeállításra! Akár kendőben, akár meitaiban, akár csatosban hordozol elöl, érdemes a szárakat/pántokat a háton keresztezni, így jobban eloszlik a súly.

5

A háton hordozás a szétnyílt hasizom szempontjából a legideáliasabb, ha teheted, ezt a pozíciót válaszd!

Bármilyen eszközt használsz, kerüld a laza, pontatlan kötéseket, ebben a helyzetben fontos az eszközök pontos beállítása. Nincsen olyan kötés, amire azt lehet mondani, hogy kizárólag ezt használd, ha szétnyílt a hasizmod, érdemes kitapasztalni, Neked mi a jó. Érdemes viszonylag alacsonyra kötni a babád, hogy a tömegközéppontotok a természeteshez közel legyen.

6

A szétnyílt hasizom szempontjából elsődleges a tartásbeállítás és a megfelelő hordozási pozíció megválasztása. Az eszközválasztás ezekre rásegíthet, de önmagában nem elegendő.

Használj nyugodtan hosszú kendőt, rugalmas kendőt, meitait, félcsatos vagy csatos hordozót. Azok az eszközök, ahol nem egyenletes a terhelés, mert egy oldalra terhel, mint a karikás kendő, vagy csak vállra, mint az onbu, inkább kerülendők.

7

Ha problémát/fájdalmat okoz, kényelmetlen a kötések csomója vagy az eszköz csatja a Linea Alba vonalában, akkor érdemes a has középvonalától oldalra kötni/csatolni, amennyiben ezt az eszköz engedi.

Kendős kötések befejezésénél, ha a csomó a sérülésed területére esne, érdemes ún. lexi twist befejezéssel tehermentesíteni a sérülés környékét. Több csatoshoz kapsz egy plusz párnácskát is, másoknál külön lehet megvásárolni: ez a csatpárna. Ennek a kis eszköznek pont az a funkciója, hogy csökkenti a hasra eső nyomást, eloszlatja a terhelést a csat alatt a has felületén.

Hova fordulj, ha segítségre van szükséged?

Ha a szétnyílt hasizom téged is érint, érdemes felkeresned olyan szakembert, aki segít abban, hogy a hasizmod újra jól funkcionáljon. Ma Magyarországon egyre több olyan program van, amely (többek közt) a hasizom regenerációját célozza. Ilyen program például a LoveYourBelly (mely klinikailag bizonyítottan hatásos), a FitMummy (régebben MummyTummy), a Rectus Training Method (RTM), az Anyatest Projekt, az Anyaszületett, de nyugodtan fordulhatsz gyógytornászhoz is. A Császárvonal csapata is egyre több programot állít össze a hegkezeléstől a regenerációs tornáig.  Ezekben a programokban komplex segítséget kaphatsz a szülés után, ahol megtanítják neked, hogy rendezd a légzésmintád, hogyan tudod a megfelelő tartást elsajátítani, milyen gyakorlatokat végezz a regeneráció folyamán és miket kerülj el, és segítséget kapsz arra az estere is, hogy ha újra várandós leszel, hogyan támogathatdod meg már előre a későbbi regenerációdat. 

 

 

Hordozni nagyon jó! Egészen fantasztikus érzés, amikor a babánk a mellkasunkon szuszog, és a hordozás hihetetlenül meg tudja könnyíteni a kisbabás mindennapokat. Viszont folyamatos terhelést jelent a hordozó személy szervezetére, és jó tudatosítani azokat a feltételeket, amik azt biztosítják, hogy hosszan, egészségesen, boldogan hordozhass! 

 

 

Horváth Zsuzsanna – sportedző, LoveYourBelly módszer oktató, hordozási tanácsadó, 4MOM 

 

 

 

lektorálta: Kovácsné Tonkó Csilla – korrektív tréner, LoveYourBelly módszer oktató, hordozási tanácsadó

ADÓ 1% FELAJÁNLÁS

A Beli Buba Babahordozó Iskola működtetője:

Babahordozásért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18208351-1-13
www.belibuba.hu

...mert gyermekeink hordozása biztos befektetés a jövőbe!

ÜZENJ NEKÜNK!